Möt fem starka kvinnor i Stockholms krogbransch

Vi på Thatsup vill såklart uppmärksamma internationella kvinnodagen 2019 och ett sätt att göra det på är att belysa och hylla några av alla inspirerande kvinnor runtom i världen. Vi har pratat med fem kvinnor i krogbranschen som alla på olika sätt inspirerar, bland annat genom att välja sin egen väg.

Vi har intervjuat Anna Broms som bland annat driver resturangen Glöd och kvarterskrogen Broms samt Marion Ringborg och Linn Söderström som är tjejerna bakom konceptet Garba, Frida Ronge som huserar som Culinary Director på Tak samt Jessica Frej vars böcker du säkert bläddrat igenom, eller har sett på tv. På olika sätt genom olika vägar har dessa fem kvinnor banat väg för sig och framför allt vågar de vara sig själva fullt ut, vilket är det mest inspirerande av allt.

Anna Broms

Vad är det bästa du vet med ditt jobb?
– Det bästa med mitt jobb är alla möten jag har med olika människor i min vardag och möjligheten att få uppleva råvarorna under olika säsonger. Jag älskar mat och jag älskar hur man möter varandra under olika tider på dygnet runt matbordet, vid elden hemma hos mig eller i min restaurang. Jag älskar att jag kan åka var som helst i världen och möta olika kulturer och människor och prata mat.

Vad är ditt framgångsrecept för att lyckas i en mansdominerad bransch?
– Att arbeta hårt. Under mina första år arbetade jag alltid lite hårdare än männen runt omkring mig. Jag kom tidigare till jobbet, gick senare och var mer påläst innan jag påbörjade mitt arbete. Detta är egentligen inte en fråga om manligt och kvinnligt, utan en framgångsväg inom alla yrken oavsett kön. Idag strävar jag efter att lyfta fram mina anställda, män som kvinnor, och ge dom verktyg för att växa inom vår organisation. Jag vill ha en snäll arbetsplats utan onödiga attityder och där vi hjälper varandra framåt på ett schysst sätt.

Hur firar du internationella kvinnodagen?
– Jag firar internationella kvinnodagen i morgonsoffan på TV4 där jag ska laga mat med min kompis Linnea och på kvällen står jag och lagar små härliga smaker i baren på Broms Karlaplan till mina gäster, en härlig AW helt enkelt!

Marion Ringborg och Linn Söderström

Vad är det bästa med att arbeta med det ni gör?
– Att vi får skapa utan att behöva kompromissa. Det vi gör har vi skapat och utformat själva. Miljön, stilen och vårt arbetssätt. 

Vad är era tips för att bli en framgångsrik kvinna i en mansdominerad bransch?
– Kör bara! Tänkt inte på hur andra ser dig. Den mansdominerande muren är halvvägs riven så det är fritt fram. Se till att omge dig med bra personer som tror på dig (gärna mer än vad du själv gör), stöttar dig och ser dig för den du är och vad du kan, och framför allt din potential. Har du en dålig arbetsplats, prata med de du kan identifiera dig med och försök göra något åt saken tillsammans. 

Hur firar ni internationella kvinnodagen?
– Jag (Marion) ska fira med en stor stark och ett tacksamtal till min mamma som lärt mig hur man är uppkäftig på ett positivt sätt.
– Jag ska istället stirra med tom blick på alla roliga killar som ”på skoj” säger grattis. Skämt åsido, jag kommer nog gå på någon 8:e mars-fest samt på bästa sätt försöka hedra alla genom historien som kämpat långt mycket hårdare än vad vi bortskämda 80-talister behövt göra, säger Linn.

Frida Ronge

Varför älskar du ditt jobb?
– Det absolut bästa med mitt jobb är att jag har fått så mycket förtroende av mina arbetsgivare (Petter Stordalen som driver bland annat At Six där Frida Ronge är ). Jag får arbeta fritt, jag får utrymme för kreativitet, utveckling och ingen som inte borde lägger sig i det jag gör. Jag känner ett stort ansvar och press på mig själv, men jag får göra min grej, så det skulle jag inte byta bort. Sen är det fantastiskt att få jobba så nära mat och fina råvaror, följa med i och vara en del av den gastronomiska utvecklingen. Det är otroligt kul att få vara med och skapa trender som får folk att tänka nytt, inspirera marknaden och människor.

Har du märkt någon skillnad på att vara kvinna i krogbranschen?
– Jag känner av det, men jag har även känt mig väldigt inkluderad. Det är sådan efterfrågan av kvinnliga kockar och entrepenörer idag. Men det är en tuff arbetsmiljö, jag har behövt ha ett jävlar anamma, och stå i. För att komma dit jag är idag så har jag behövt åsidosätta mycket i mitt liv, men det gäller nog inte bara mitt yrke om man vill bli framgångsrik. Men jag har behövt vara lite extra flexibel och tillgänglig, så att jag syns, men också tydlig, så man inte blir överkörd.

Hur ska du fira internationella kvinnodagen?
– Jag vill hylla Magdalena Ribbing för det hon har gjort för svensk gastronomi, vett och etikett etc. Hon har varit en stor inspiration för mig, så jag kommer att dela ett inlägg på Instagram om det. Sen ska jag skåla med mina kollegor och uppmärksamma dagen, berätta vad den står för och förhoppningsvis sprida lite inspiration på det sättet.

Jessica Frej

Vad är det bästa du vet med ditt jobb?
– Helt klart friheten. Att kunna bestämma över min egen tid, ta de uppdrag som jag tycker passar mig och tacka nej till det jag inte vill eller känner att jag kan. Jag har så länge jag kan minnas varit obeskrivligt intresserad av mat och allt som hör till så att få jobba med det gör mig lycklig hela vägen in i hjärtat. Idag har jag precis lämnat min 8e kokbok till tryck och om någon vecka kommer min tredje kollektion klänningar ut på marknaden, det känns helt oroligt lyxigt att ha ett jobb som stundtals känns som en lek jag lekte när jag var barn. Rita klänningar, hitta på nya maträtter och stå på scen eller i tv.

Vad är ditt framgångsrecept? Hur har du kommit dit du är idag?
– Egentligen tror jag mest det handlar om att jag älskar det jag gör så mycket och hade turen att veta vad jag ville redan som barn. Eftersom jag visste vad jag ville tidigt lät jag ingen tid gå till spillo utan lagade jämt mat, läste alla kokböcker jag kom över och tittade på precis alla matprogram som fanns. Jag har alltid vågat drömma stort och det i kombination med att jag jobbat från 14 års ålder tror jag har lett mig hit idag. Att kunna lite om mycket och känna så många människor som möjligt är guld värt i min bransch, att kunna ha många bollar i luften och vara på flera ställen samtidigt är a och o för att kunna göra det jag gör. Sånt lär man sig om man tidigt börjar jobba och alltid gör sitt bästa i alla led. Man behöver inte vara bäst, men göra sitt bästa och vara vänlig mot alla man jobbar med. Exempelvis ett uppdrag jag har fått idag har jag fått på grund av någon jag jag träffade på en arbetsplats när jag var 16 år och satt i telefonväxel. Kort och gott, vet din dröm och jobba mot den varje dag i alla led så kommer du nå fram i slutändan.

Hur firar du internationella kvinnodagen?
– I och med Musikhjälpen 2018 så auktionerade jag ut en sjurätters middag för fyra personer och just på internationella kvinnodagen har de fyra kvinnorna som budade hem detta valt att komma till min matstudio och avnjuta middagen. Så jag kommer jobba med att ge den bästa matupplevelsen jag bara kan till dom här kvinnorna. I övrigt tänker på alla våra systrar i världen som inte har haft samma tur som jag själv. De som inte får gå i skolan eller välja hur de vill leva sina liv. Så på internationella kvinnodagen skänker jag extra pengar till actionaid och kvinnatillkvinna för deras arbete för flickor och kvinnor runt om i världen.