Markus Aujalays nya restaurang: "Vi vill bjuda till"

Från sushi till klassiska mellanrätter. Anrika Seikoen på Tegelbacken har lämnat plats för mästerkocken Markus Aujalays tredje restaurang, Tegelbacken. Här ska det mysiga och trevliga få styra – minst lika mycket som själva maten.
- Vi vill skämma bort folk och erbjuda lite vardagslyx, berättar Markus Aujalay som står bakom Tegelbacken tillsammans med Erika Michael.

Markus Aujalay, bland annat känd som TV-kock och kokboksförfattare, driver sedan tidigare Winterviken och Fjällpuben i Åre tillsammans med Erika Michael. När lokalen på Tegelbacken blev ledig tog de tillfället i akt och öppnade Tegelbacken i slutet av 2016.

- Lokalen och planlösningen kändes rätt. När det kommer till inredningen har vi inte följt något direkt genomtänkt koncept, utan utgått från oss själva och vad vi tycker om, poängterar Markus Aujalay.

Menyn består av varierande mellanrätter med europeiska smaker. Tanken är att gästerna ska kunna anpassa måltiden lite som de vill.

- Jag har alltid en pågående process i huvudet med olika idéer och jag tilltalas av mellanrätter. Man behöver inte alltid göra något jättenytt så länge man gör det man gillar och tror på.

Fokus på helhetskänslan
Ännu viktigare än själva maten är servicen och atmosfären, menar han. Gästerna ska alltid känna sig trevligt behandlade och vilja återvända för helhetskänslan.

- God mat finns det många som kan åstadkomma, men service är inte alltid lika självklart. Jag tror att de flesta uppskattar när det är avspänt och personligt. Vi vill bjuda till och erbjuda vardagslyx, utan att det ska vara finare än något annat ställe.

Inför öppningen blåste man ut hela lokalen och byggde nytt kök med fönster in till matsalen, samt installerade handikapptoalett. Inredningen går i varma toner med genomgående sammetstyger och inslag typiska för det K-märkta huset.

Bortsett från matsalen rymmer lokalen en bar med drop-in-platser vid entrén, samt ett chambre separée med 16 platser på övervåningen. Ett extra hett tips för den som gillar utsikten över Strömmen.


Tegelbacken

Fakta
Antal platser: ca 45
Prisnivå: 180-220 kr (3-4 rätter/person rekommenderas)
Kök: Europeiskt
Miljö: "Varm och ombonad"
Målgrupp: "Alla är välkomna!"

Mer information: Tegelbacken