Mexikanskt krogkoncept flyttar in på Skeppsholmen

I Hjertas gamla lokaler på Skeppsholmen öppnar nu en svensk-mexikansk matmarknad. Den 13 juni slår nya Torpedverkstan upp dörrarna i den rustika 1800-talsverkstaden.
- Torpedverkstan är en retreat i hjärtat av Stockholm där mina passioner för mat och musik möts i en minnesvärd omgivning, säger ägaren Peter Lax.

Sedan 2014 har restaurang Hjerta huserat i den gamla verkstaden precis intill vattnet på Skeppsholmen, men nu har lokalen totalrenoverats och fått ett helt nytt koncept och namn. Mycket av den gamla känslan har däremot bevarats.

- I en pittoreskt maritim miljö, på promenadavstånd från innerstans hektiska gatuliv, vill vi erbjuda en intim restaurangupplevelse i en avslappnad atmosfär, berättar Peter Lax som tidigare jobbat inom musikbranschen och är född och uppvuxen i New York.

I köket blir det fokus på mexikanska smaker och svenska råvaror - ett paradnummer är restaurangens tacos som man bygger själv utifrån antingen pankofriterad torsk, grillad halloumi, kaktus eller tri-tip. För menyn står restaurangchefen Kajsa Åkerblom som tidigare varit med och startat Urban Deli och som tillbringat sex år i Mexiko.

- Med våra tacos tar vi Mexikos streetfood till Stockholm. Tanken är att äta tillsammans, säger hon.

På menyn finns även rätter som Caldo de Camarón, Torpedverkstans mexikanska tolkning av fisk- och skaldjursgryta, och Kajsas Gambas gigantes som blev storsäljare på hennes tapasbar i San Miguel de Allende. Det kommer även att serveras tequila och mescal och blandas drinkar på färska råvaror i baren.

- Vi pressar juicer och gör våra egna sockerlag, berättar Kajsa.

Rustik oas
Lokalen har inretts i rå industristil, med handplockade industrilampor från Frankrike och tegelbalkar i taket, men också med mjuka material och varma toner. Nu vill man skapa en välkomnande oas för barnfamiljer, kompisgäng, turister och locals, unga och gamla. Dessutom utlovas en levande musikscen med artister och dj:s.

- Jag vill ge människor en omedelbar känsla av att de är välkomna. Likt TV-serien Cheers. Vår mission är att vara tillmötesgående, säger Peter.

Torpedverkstan öppnar på Skeppsholmen den 13 juni och kommer att servera både lunch och à la carte. Utöver matsal får restaurangen en bardel och en uteservering vid vattnet.