Napolitansk pizzabagare gästar Taverna Brillo

Den napolitanska pizzabagaren Guglielmo Vuolo kommer till Taverna Brillo för ett exklusivt gästspel den 22–24 november. Guglielmo Vuolo betraktas som en av de bästa pizzabagarna i Italien, inte minst nu då den välrenommerade mat- och vintidningen Gambero Rosso alldeles nyligen gav honom det högsta möjliga betyget, tre av tre möjliga, vilket är få förunnat.

– Vi är oerhört stolta över att Gugliemo Vuolo har tackat ja till att komma till oss och gästspela. Vi vet att han är eftertraktad internationellt och att han är restriktiv med vilka han samarbetar med för att måna om kvaliteten, säger Peder Lindh restaurangchef på Taverna Brillo.

Guglielmo Vuolo, som bor och verkar i pizzans huvudstad Neapel, har tagit vidare familjetraditionen som startade 1908 och är nu den fjärde generationens pizzabagare. I Neapel undervisar Guglielmo på Associazione Verace Pizza Napoletana, där han är huvudlärare och lär ut den napolitanska pizzatraditionen.

Guglielmo har blivit känd för att göra sin pizzadeg med renat havsvatten. Under sitt gästspel på Taverna Brillo kommer han att baka äkta napolitanska pizzorna precis som han gör i Neapel, men med undantag från havsvattnet för att undvika onödiga transporter. Råvarorna är noga utvalda och importerade från Italien. Många av dem är svåra att få tag i, men tack vare Guglielmos gästspel kommer de till Sverige för första gången.

Menyn under gästspelet innehåller några utvalda pizzor varav tre är klassiska napolitanska och tre är en hyllning till Neapelbukten. Pizzorna kommer att ackompanjeras av ett fåtal napolitanska traditionella rätter.

– Under de tre år som Taverna Brillo har haft öppet har vi bakat cirka 200 000 pizzor och vi har fått mycket uppskattning för våra pizzor, inte minst löjromspizzan som har blivit en favorit hos många. Nu blir det både kul och lärorikt att under några dagar få växla över och baka äkta napolitanska pizzor med en av de allra bästa, säger Peder.

Mer information: Taverna Brillo