NK öppnar speciell popupbar under jultiderna

En liten snaps och en munsbit mat serverat tillsammans blir en snapas. Lagom till julhandeln serveras noggrant sammansatta snapas i de två barerna på NK Saluhall. Med start den 17 november och fram till årsslutet serveras en snapasmeny specialkomponerad av kryddmästare Jonas Odland tillsammans med Linnea Linnér och Kristoffer Kullberg från NK Saluhall.

Tanken med snapas är att visa på möjligheterna att kombinera smakbitar och snaps, där aromer och kryddningar skapar upplevelser för alla sinnen. Det är kryddmästare Jonas Odland - mannen bakom våra svenska snapsar - som tillsammans med Linnea Linnér och Kristoffer Kullberg från NK Saluhall tagit fram en meny med 16 olika snapas, noggrant matchade med några av våra mest intressanta snapsar.

- Vi har satt samman en bred meny med godbitar för alla smaker och man får själv plocka samman sin egen meny. Till varje munsbit serveras en liten snaps som förhöjer smaken på de olika råvarorna. Vi på NK saluhall brinner för bra råvaror och här får vi chansen att erbjuda detta till våra kunder direkt i butiken, säger Christopher Mellqvist, vd på NK Saluhall.


Kryddmästare Jonas Odland har tagit fram den specialkomponerade snapasmenyn.

De senaste 25 åren har kryddmästare Jonas Odland vigt sitt smak- och doftsinne åt vår egen dryckeskultur, snapsen. Ett arbete som handlar lika mycket om att bevara traditionerna kring snaps som att utveckla nya smaker och serveringssätt. Snapsen har alltid varit en måltidsdryck och är utmärkt som smakförhöjare till många olika typer av mat. I snapasbaren kommer man att kunna prova årets Julsnaps från Skansen och O.P. Anderson Limited Edition Sherry Cask, samt klassikerna O.P. Anderson och Läckö Slottsaquavit.

- Mitt bästa tips är att prova fler små snapsar istället för färre stora, då kan du lättare välja kryddning efter det du äter, så att snapsen förhöjer smaken på maten. Det ökar chanserna att få uppleva riktiga fullträffar. På NK kommer man verkligen att få smaka fantastiska snaps- och matkombinationer där 1+1 plötsligt blir 3, säger Jonas Odland.

Inte helan - Pärlan

I snapasbaren serveras snapsen i glaset Pärlan (se bild ovan). Det är ett litet snapsglas som endast rymmer 2 cl och är designat av Orrefors formgivare Ingegerd Råman. Det lilla, eleganta glaset inbjuder till att dricka snaps på ett mer matnära sätt. Istället för att ta en stor snaps i ett svep och därmed riskera att missa mycket av smakupplevelsen, uppmuntrar Pärlan till att smutta på snapsen och upptäcka fler snaps- och matkombinationer.


Läs mer: Nordiska Kompaniet (NK)