Frida Bäcke och Jessie Sommarström står bakom Nobelmiddagen 2024. Foto: © Nobel Prize Outreach/Dan Lepp Frida Bäcke och Jessie Sommarström står bakom Nobelmiddagen 2024. Foto: © Nobel Prize Outreach/Dan Lepp

Nobelmenyn 2024: Det här serverades på Nobelfesten

Emmi Anderberg, Redaktionschef, Thatsup Emmi Anderberg, Redaktionschef, Thatsup
Emmi Anderberg

Stjärnkocken Jessie Sommarström står bakom årets Nobelmiddag tillsammans med Frida Bäcke som ansvarig konditor. Här är menyn för Nobelmiddagen 2024.

Den 10 december klockan 19 var det dags för Nobelmiddagen 2024 i Blå Hallen, där kungligheter, pristagare och andra inbjudna gäster satte sig till bords och avnjöt en väldigt omtalad middag. Exakt vad menyn skulle bjuda på hölls, som vanligt, hemligt in i det sista. Bakom Nobelmenyn 2024 står stjärnkocken Jessie Sommarström tillsammans med den prisade konditorn Frida Bäcke.

Nobelmenyn 2024:

Förrätt på Nobelmiddagen:
Getost från Östergötland fylld med libbsticka. Serveras med svenska betor, honung och rosenkvitten samt rostade pumpakärnor.

Huvudrätt på Nobelmiddagen:
Quenell på kyckling, svenska baljväxter och hösttryffel från Gotland. Rotselleri glaserad med miso på svenska bondbönor och kålbukett med smak av örter och äpple. Serveras med en modern kulturgröt på klippt korn, vild och odlad svamp, jordärtskocka samt en rostad kycklingsky med Pomme de Vie.

Dessert på Nobelmiddagen:
Variation på svenska äpplen. Terrine på karamelliserade Fridaäpplen. Brynt smörkaka på jordmandel smaksatt med granskott. Kräm på rosenkvitten samt tunt skivade äpplen med kamomill. Serveras med en glass på gatkamomill och punsch.

Vegetarianer fick svamp istället för kyckling. Veganer fick dessutom specialtillbehör.

Jessie Sommarström har utsetts till Årets kock 2022 och har deltagit i ”Kockarnas kamp” och ”Kockarnas kock”. Frida Bäcke har utsetts till ”Konditorernas konditor" två år i rad och står bakom Socker Sucker.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.