Ny krog gör upp med trenderna - satsar på att bli en modern klassiker

Stockholm kryllar av trendiga krogkoncept, men på nyöppnade Ilse är det klassiskt och tidlöst som gäller. Restaurangen öppnade nyligen i BonBons gamla lokaler och drivs av krögaren Jonas Wigert, som även drev BonBon. Nu vill han skapa en modern klassiker som är öppen för alla.
- Vi ville göra något som inte är för trendkänsligt eller konceptuellt. Det är den typen av ställen som håller i längden, och förhoppningsvis gör vi det också, säger han.

Efter en lång renovering slog Ilse upp dörrarna på Kungstensgatan i slutet av november. Jonas Wigert, som även står bakom konceptkrogen Duck & Crab i samma kvarter, beskriver den nya restaurangen som ett ”ickekoncept” utan ramar.

- Det är svårare att nå ut med något som inte är så nischat, men det är också friare och väldigt roligt när det inte finns några gränser för vad man kan göra.

Menyn kretsar framförallt kring europeisk gastronomi, med allt från burrata till kroppkakor, men också här finns det plats för att bredda influenserna. Tanken är att låta det som är gott få styra, något som gäller lika mycket i den runda och sobert inredda baren ett par trappsteg ner. Här ligger fokus på goda drinkar och goda viner, inte minst från den gamla världen.

Samma meny hela dagen
Det fria ramverket har även applicerats på krogens tillgänglighet. Köket är öppet utan avbrott från lunch till kväll och serverar samma meny oavsett tid på dagen, däremot serveras inte frukost. Med varierande priser och rätter vill man anpassa sig efter olika åldrar och smaker, och i baren finns flera drop-in-platser för spontangäster.

- Vi vill vara väldigt tillgängliga för alla oavsett vad klockan är eller vad man vill ha – lunch, en sexrätters eller om man vill ta något sent på kvällen, säger Jonas.

Lokalen har inretts av Fredrik Forsberg, som tidigare bland annat designat Svartengrens. På Ilse samsas lugna och sobra färgskalor med inslag av personlig konst, gröna växter och öppet kök i den intima matsalen. Här kan gäster bland annat sitta och äta på höga barstolar mitt framför kockarna. Sammanlagt finns det plats för runt 43 matplatser och tio barplatser.

 
Ilse

Mer information: Restaurang Ilse

Visa på karta