Nyöppnade Baladi Grill får sällskap av Ta'ameya på Söder

I november slog Baladi Grill upp portarna på Folkungagatan, och inom kort får de sällskap av systerrestaurangen Ta'ameya som öppnar lite längre upp på samma gata. Bakom etableringarna står Amalia och Patrik, ett par som redan gjort avtryck i Stockholms krogvärld med Vasastansversionen av Ta'ameya samt italienska Cucina Povera. De röda trådar som sammanväver restaurangerna är duons nyfikenhet, kärlek till mat – och nybakat pitabröd.

Det var slumpen som avgjorde att de båda etableringarna på Södermalm hamnade enbart ett par hundra meter från varandra, då det dök upp två passande lokaler på Folkungagatan.

– Ta'ameya på Tegnérgatan börjar bli väldigt etablerat, vilket är superkul, och vi har letat lokal på Söder för Ta'ameya under en längre tid, så vi är så glada för att kunna slå upp portarna nu i februari. Men sedan brinner ju samtidigt alltid vår kärlek till mat och att testa på nya, fantastiska koncept som vi känner att Stockholm saknar. Därför valde vi nu att även öppna Baladi Grill, säger Amalia.

Den vane Ta'ameya-besökaren som besöker Baladi Grill kommer framför allt att märka en likhet: det nybakade pitabrödet som bakas på plats vid beställning, och som blivit något av ett signum för Ta'ameya. Faktum är att Amalia och Patrik även smugglat in pitabröd på italienska Cucina Povera, men med flingsalt och rosmarin på toppen och under namnet pizza bianca.

På Baladi är det dock lite andra saker som fyller pitorna, såsom kolgrillade grönsaker, halloumi, kyckling, lammkorv och hemgjorda röror. Även bowls, shakshuka, förrätter och milkshakes hittas på menyn, som inom kort får tillskott av en rykande färsk nyhet: smashed burger i pita.

Baladi Grill slog upp dörrarna på Folkungagatan i november 2023.

Ambitionen med Baladi Grill i det populära Sofo-området är att erbjuda en avskalad och mysig kvarterskrog dit man kan komma för såväl en snabb lunch som för att hänga med vänner och dricka drinkar hela kvällen. Utöver mat finns även ett utbud av vin, egenimporterat bubbel och tjeckisk öl som serveras i iskalla frostade sejdlar. Viktigast av allt för ägarduon är att maten som serveras ska vara lagad från grunden med mycket kärlek och omtanke, prisvärd och såklart smaka fantastiskt. 

Kommer vi få se fler krogöppningar från er i framtiden?
– Om det är något jag känner mig säker på så är det att ni inte sett det sista av oss. Vi kommer nog garanterat poppa upp på fler ställen inom kort med de koncept vi redan har. Nya idéer och drömmar kring mat föds ständigt, så vem vet, kanske kommer något helt nytt framöver också…

Ta'ameya väntas öppna på Folkungagatan i februari och kommer ha öppet för både lunch och middag.