Oasen för sommaren i city

Något som på senare år försvårat veckosluten för partysugna stockholmare är nattklubbarnas olika nischer. Med det menar jag inrättningar som har en creddig målgrupp, exempelvis Ljunggren på Söder som efterföljs av Spyan på Stureplan. För den gräddiga stekaren är motsatsen ett startskott på Laroy med en slutdestination kallad White. Är man varken södercredd, stekare och saknar nattklubbschefens telefonnummer är ofta kvällens frågeställning vart man ska vända sig för att komma längre än först i kön innan natten blivit gryning.

Vad som idag gör en nattklubb attraktiv för gemene man är en välkomnande approach utan oskrivna regler gällande publikens subkultur eller kontaktnät. När jag träffar Behrang Eslami från Grodan Nattklubb och Tomas Zhou med mångårig erfarenhet av Stockholms klubbliv poängterar de avsaknaden av en oas tillägnad den stora massan för nattvimmel inpå småtimmarna.

Inom kort har killarnas nya nattklubbssatsning premiär och intentionen med konceptet är att inte följa den pågående segmenteringen av nattklubbsbesökare. Jag ifrågasätter deras oerhörda optimism men Behrang med Thomas är överens om att titlar och sedvanliga "pointers" vid det röda sammetsrepet inte kommer förekomma på den nya nattklubben.

"Så länge man har åldern inne, det vill säga är 20 år, och klubben inte är full är det bara att komma. Stället har kapacitet för 1000 personer, så risken att behöva köa hela natten är minimal", säger Tomas Zhou övertygande. När jag ändå vill sätta en yrkesbeteckning på killarna för att ni ska förstå vilka jag har en pratstund med uppstår ännu en livlig diskussion och de kommer överens om två passande yrkesroller.

Nattklubben som har storslagen premiär den 5 juni är en ersättning av Trädgården på Kungsholmen som tidigare förgyllt indiepublikens sommarnätter. Trädgårdens klubbnisch har varit framgångsrik, men efter sju år kände ledningen att tiden är inne för ett ansiktslyft. Resultatet är Klubb Oasen i regi av Oasultan Behrang och Oaskalif Tomas, som tydligt deklarerar att Oasen är sommaren i citys nya, helt onischade nattklubb med inriktning mot "creddiga som gräddiga" - Converse eller highheels. Oasens koncept är mainstream, och det är Behrang och Tomas stolta över.

"Publiken ska känna igen sig i musiken och gilla Oasen för stället, inte för personerna som håller i nattklubben. Problemet idag är att många skulle skämmas över att kalla sig mainstream med billigt öl och kommersiell musik, vi tycker helt enkelt att det satsas för lite på vanliga svenssons ute och därför söker sig folk bort från Stockholm under sommaren. Oasen ska ändra detta och vara tre- stället med en riktig utegård som välkomnar alla", berättar Tomas.

Behrang och Tomas är måna om att konceptet genomsyrar hela klubben; därav är hela personalstyrkan handplockad via en audition likt Idol som killarna anordnade, allt från kassatjejen till barpersonalen har valts ut.

Klubb Oasen har fem barer vilket innebär att myntan till Mojiton aldrig tar slut och drycker som rosé, vin och gott öl flödar i takt med musiken. Uteserveringen som är mingelfantastens mecka erbjuder grillad mat som prisvärd grilkorv under tjugolappen och hamburgare för runt 60 kronor att mumsa på. Oasen har tre stora dansgolv där uteserveringen ljuder av beachhouse, sköna RnB-remixer och 80-tal under öppet stjärntäcke. Inomhus finner vi dels klubbgolvet med kommersiell house, men det jag mest ser fram emot är platsen Behrang kallar rallygolvet: schlagergolvet á la Golden Hits som spelar klassiker från förr och idag.

Oasen är som ni säkert redan förstått till ytan stort och interiören är endast en finputsning av före detta Trädgården.

"Vi har satsat på en uppfräschning, känslan är svensk skärgårdsommar med inslag av palmer och tivolibelysnings-slingor. Oasen ska kännas som en utlandssemester i Stockholm. Många är trötta på typiskt svenska partydestinationer eller så kommer dem bara inte iväg, därför vi erbjuder ett skönt alternativ på hemmaplan för de som är i Stockholm under sommaren.", säger Tomas och Behrang flikar in "Det är därför namnet Oasen är så passande, det här är en Oas i Stockholm".

Eftersom Oasen inte har någon resident dj kommer många olika musikanter underhålla i sommar. Några klara gästspel är bland annat DJ Niko, som syns lite överallt men främst som resident på Café Opera, Eddy Cabrera från Grodan, Alex Moreno som gjort sig ett stort namn på housescenen, Rebecca Sheja och Fiona Fitzpatrick från F12 samt ett mycket celebert besök av Janne från Ibiza med en 18 år lång karriär på houseön i bagaget. I sommar bjuds det även på en världsartist, namnet vill Behrang inte släppa ännu men när det presenteras, "Kommer det bli stort", berättar han och ler.

Klubb Oasen har smygpremiär den 29 maj i samarbete med Djungeltrumman men den stora premiären är 5 juni och det med bravur.

Om ni vill hålla er uppdaterade om vad som händer på Oasen gäller ett besök av hemsidan som ni finner här. "På Facebook får man hur många inbjudningar som helst till olika tillställningar och dessa skickas ut till över tusen personer, väldigt opersonligt. Registrerar man sig på hemsidan får man ett nyhetsutskick till sin mail istället", säger Tomas och jag kan inte annat än instämma.

Min känsla är att Oasen är en välbehövd förändring i klubblivet och en vilja att spendera heta nätter i en blandning av credd, grädd, indie och onischat är påtaglig hos många stockholmare. Om ni liksom jag har den känslan, då ses vi med all säkerhet i sommar.

Klubb Oasen håller öppet från 21:00-03:00 hela sommaren och hittas på Fleminggatan 2-4 på Kungsholmen.