Piratkrog i Gamla stan satsar på rom: ”Finns en för alla”

E-Types restaurangprojekt, Lasse i Gatan hämtar inspiration från piraternas värld när det gäller allt från inredning till mat, dryck och kostym. Här ligger drycken rom varmt om hjärtat, precis som när piraterna härjade, och man vill visa att alla kan tycka om rom.

När man kliver in i den piratinspirerade källarrestaurangen Lasse i Gatan kastas man tillbaka till 1700-talet, då den framgångsrika skeppskaparen Lars Gathenhielm dominerade på havet och rom var den sprit man drack ombord. År 1710 godkände kung Karl XII:s regering en kaperiverksamhet med Lars Gathenhielm i spetsen, vilken är bakgrunden till restaurangens namn och anledningen till att Lasse i Gatan öppnar just klockan 17:10.

– Här är tanken att det ska kännas som att man klivit iland från ett stort skepp och att man behöver något att äta och dricka, säger restaurangens driftchef Sebastian Sahlén.

Vill väcka intresset för rom
På Lasse i Gatan serverar man en meny som består av tre olika varmrätter, serverade på stora fat som hela sällskapet sedan delar på – precis som man gjorde på piratskeppen när det begav sig. I sann piratanda ligger dryckesmenyns fokus på rom. Här finns hela 26 olika sorters rom från all världens länder och spritsorten kan antingen drickas som den är, eller också i en Karibien-inspirerad drink.

– Vi vill verkligen väcka intresset för rom och visa att den inte bara är ljus och mörk, utan att man även kan välja en spritig eller mjuk, en len eller söt, att dricka som digestif eller aperitif och så vidare. Det finns en rom för alla, säger restaurangchefen Sofie Larsson.

Både Sofie och Sebastian menar att det finns en hel värld av rom att upptäcka, som särskilt många svenskar inte vet om eller kanske har fördomar om. Därför vill de uppmuntra alla att testa olika sorter tills man hittar den man gillar.

– En bra lagrad rom är extremt mycket godare än exempelvis cognac och calvados. Alla sorter är så otroligt olika varandra. Det är kul att vi sticker ut genom att ha så många olika sorter, säger Sebastian.