Regeringens stöd: 39 miljarder i hjälp till företag

Under förmiddagen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S), finansmarknadsminister Per Bolund (MP) samt Emil Källström och Mats Persson, ekonomiska talespersoner i C och L, ett nytt stödpaket. Man avsätter 39 miljarder för att hjälpa svenska företag under coronakrisen.

Dagens pressträff bjöd på glädjande nyheter för hårt drabbade företag i Sverige. Totalt ska 39 miljarder kronor avsättas för att hjälpa dessa företag genom krisen, som uppstått till följd av coronapandemin.
– Vi kan idag presentera ett omställningsstöd till Sveriges företag baserat på omsättningstapp. En fråga som diskuterats flitigt de senaste veckorna. Nödropen har varit många. Många företag inom besöknäringen har mycket snabbt upplevt stora omsättningstapp och behöver hjälp att ställa om för att överleva, sa Emil Källström (C) under presskonferensen.

Omställningsstödet totala kostnad landar på 39 miljarder för två månader. För att som företag ha rätt till stödet krävs det att man har en omsättning på över 250 000 kronor, och stödet börjar gälla först efter ett omsättningstapp på 30 procent. Stödet omfattar inte företag som är föremål för företagsrekonstruktion, eller som har skatteskulder.

Större stöd ju mer man tappat
Regeringen räknar med att ungefär 180 000 svenska företag kommer att kunna ta del av stödet.
– Man får mer subvention ju större omsättningstapp man har haft. Stödet riktar sig till de företag som brutalt drabbats. Ju mer man tappat, ju större stöd får man. Taket är 150 miljoner kronor per företag, sa Mats Persson (L) under presskonferensen.

Stödet ska även gälla för ideella organisationer och föreningar. Det kommer att ske efterkontroller för att då granska att företaget verkligen haft rätt till stödet. Företagen lämnar in sina ansökningar på heder och samvete, vilket innebär att man kan dömas för osann försäkran till böter eller fängelse i upp till två år.
– Det är ett väldigt träffsäkert stöd. Ju mer man är drabbad desto mer får man ut av stödet, sa finansminister Magdalena Andersson under presskonferensen.