Restriktionerna hävs – nu öppnas samhället upp

Från den 9 februari slopas de flesta pandemirestriktioner i Sverige och samhället öppnas äntligen upp igen. Det meddelade statsminister Magdalena Andersson (S) under morgonens pressträff.

Bakgrunden till beslutet är att konsekvenserna av den höga smittspridningen inte längre är lika svåra. Därför tas de flesta restriktioner bort nästa vecka och pandemin går in i en helt ny fas.

– De senaste två åren har varit tuffa för många av oss. Vi har fått avstå från att träffa nära och kära och livet har utan tvekan varit mycket fattigare än det brukar vara. Nu kan vi äntligen snart återgå till vardagen, sade statsministern under pressträffen.

Glädjebesked för restaurangerna
Restaurangbranschen har som bekant drabbats hårt av restriktionerna, och en av dem som har tagit emot dagens besked med glädje är Alexander Bäckman på Nook.

– Det känns naturligtvis fantastiskt. Restaurang bygger ju självklart på människor både som gäster och personal, och att restriktionerna lyfts ger ju en indikation om att det går åt rätt håll. Det ger både glädje och trygghet till att vi alla kan umgås igen på ett lite med normalt sätt, säger han.

Beslutet innebär bland annat att begränsningar av sällskapets storlek tas bort för serveringsställen, och det blir inte heller några krav på avstånd eller stängningstid. För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas deltagartak och krav på avstånd mellan sällskap bort, likaså möjligheten att kräva vaccinationsbevis.

Redan i tisdags lättade Danmark på sina restriktioner, och även Norge och Finland har meddelat att de ska lätta på sina.