Så firas Syttende Mai – Norges nationaldag i Stockholm

Norges nationaldag firas varje år med pompa och ståt när man tågar genom Stockholm ut till Djurgården. Torsdagen den sjuttonde maj kan du se eller medverka i marschen längs Strandvägen som avslutas med cermoni på Skansen.

Syttende Mai, Norges nationaldag, har nästan kommit att bli mer välkänd bland stockholmarna än Sveriges egen nationaldag, eller svenska flaggans dag som den också kallas, som firas den 6 juni. En anledning till detta kan vara att Sveriges nationaldag tills för inte så länge sedan inte räknades som en högtid eller röd dag i kalendern, vilket också har skapat en saknad av tradition.

I Norge firar man Syttende Mai sedan 1905, då unionen mellan Sverige och Norge upplöstes. Tåget har varit en tradition hos norrmän sedan mitten på 1800-talet, och består av marscherande musikkårer och festklädda barn och vuxna i bunad (folkdräkt) som viftar med norska flaggor.

I Stockholms samlas många norrmän för att fira sin nationaldag, och enligt tradition görs detta på Skansen, med start av tåg på Nybroplan. På Solliden får man ta del av tal och bland annat se Stockholmspolisens musikkår. Självklart får du även höra Norges nationalsång ”Ja, vi elsker dette landet” och inofficiella nationalsång ”Rødt, hvitt og blått”.

Program för firandet av Norges nationaldag 2022
Festtåg
Festtåget startar vid Raoul Wallenbergs torg (Nybroplan) kl 15 och går via Strandvägen till Skansen. Tåget anländer till Hasselbacksporten ca 15.30 där du som går med i tåget har fri entré.
Solliden scen
Från ca 16: Musikaliska och traditionsenliga inslag, underhållning och talare, bland annat högtidstal från Norges nyligen tillträdda ambassadör.
17.30-18: Gudtjänst i Seglora kyrka

Passa också på att ta en tur till Vastveitloftet som är Skansens enda norska byggnad. Den flyttades hit före 1905‚ då unionen mellan Sverige och Norge upphörde.

Marschen kan påverka vissa busslinjer och spårvagnen under en kort period.

Kombinera ditt firande med norsk lunch eller middag på Wärdshuset Ulla Winbladh – läs mer här.