Vi finns i flera städer, välj en stad att utforska!

Skansen

4,7 • 3 recensioner
Skansen

Huvudstadens mest välbesökta kulturhistoriska museum är en kameleont under årets fyra säsonger. I takt med naturen speglar Skansen både ett kulturarv och årstiderna på ett innehållsrikt sätt. Kom till Stockholms hjärta, en levande folkpark med något för alla åldrar.

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades redan 1891 av Artur Hazelius med syftet om att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Detta är ett kulturhistoriskt museum, en folk- och nöjespark och även Stockholms enda djurpark.

Här finns björnar, sälar, apor, vargar, exotiska ormar, älgar, krokodiler, ekorrar och mycket mer. Så mycket att det räcker och blir över. För många är det djurparken som Skansen är känt för. Att man kan erbjuda en så kvalitativ djurpark innanför tullarna i city är otroligt men sant.

Men för oss som vuxit upp med Skansen de senaste 30 åren har de hundratals kulturevenemangen stått lika högt i kurs, om inte ännu högre. Och allteftersom åren gått har Djurgårdens pärla kommit att bli alltmer förknippad med kultur än djur. Skansen ska upplevas en solig sommardag, en riktigt vintrig decemberdag eller varför inte uppleva den första vårvärmen under bar himmel? Magin på Skansen finns i alla de charmiga hantverksbodarna, i de autentiska 1800-talshusen, i parkens själ och kuperade terräng. Och många har fått det här med att Skansen bara är för barn om bakfoten, hit kan du gå tillsammans med din käraste eller med en vän. Man umgås, äter glass, dricker kaffe på fat och trånar efter gammeldags godis i strut. Då snackar vi nostalgi! Konsten blir att uppleva Skansens unika sidor utan att se det som en klassisk djurpark, för det är ju inte bara en djurpark.

I dagsläget kan man inte skriva om Skansen utan att nämna prakens alla dragplåster under kalenderåret. Allsången är en av Sveriges mest sedda program. Tisdagarna är vigda åt detta TV-evenemang sommaren igenom. Julmarknaden i december är också en given klassiker. Att man sedan kan fira både midsommar, nyår och valborg här gör bara det hela lite smaskigare. För Skansen är just som en enda stor godispåse, en blandad kompott som gärna ska delas av hela sällskapet.

För aktuella händelser, kolla in programdelen på hemsidan.

Se även: Skansen-Akvariet

Recensera

Vi vill veta vad du tycker!

Tänk på att det är viktigt att skriva en ärlig recension. Om du på något sätt är kopplad till företaget så bör du avstå från att recensera.

Ärlighet varar längst!

Avbryt

Man kan inte göra annat än att älska Skansen!

Oavsett om du kommer hit på vintern under den härliga julmarknaden som tar dig tillbaka till Sverige på 1700-1800 talet eller på vår/sommar när alla djuren föds och Allsången drar igå... Visa hela »

Jag fullkomligt älskar Skansen! Mysigt sommar som vinter även om jag föredrar att strosa runt bland djuren, våfflorna och godisstånden på sommaren. Det är härligt att vandra runt i dessa lantliga miljöer med mycket bevarat från det gamla Sverige. Visa hela »

Skansen är ett riktmärke för Stockholm och det är fantastiskt. Har djur, kultur och restauranger. Jättebra för barn familjen. Tänk bara på att det är väldigt backigt och små barn tröttnar lätt på att gå då det ä... Visa hela »