Shoppa för fest

Stress och press är inget vi vill känna när vi stassar upp oss till fashionabla kalas. Egentligen lockar bara närmsta park. Tanken på dyr enstaka-tillfället-klänningshopping ger bara angst. Shoppinglusten är ombytt till ett svårmotiverat budgetdilemma. Inte alls som att unna sig nåt sommarfint för några hundringar. Slösa tusenlappar på en absolutely fab blåsa är fantastiskt men inte plånbokspraktiskt. Dessutom är det svårt. Men inte nödvändigt. Därför ska blicken alltid i första hand riktas mot andrahandsbutikerna vid sådana här tillfällen. Ett antal sköna shoppar i stan har strålande skapelser och accessoarer som gör dig till ”the belle of the ball” och shoppandet till underhållning. Visst, inget är gratis men det är prisvärda kreationer – inga trasor med haltande fashion sense redan i butik. Second hand-fashion är sista skriket från förr.

Saker & Ting Vintage Clothing

Allt du behöver, från personlig service till ekipering, finns här. Det kan dock vara en god idé att slå en signal innan. Ägarinnan bokar gärna in en tid eftersom hon inte alltid är där vanliga öppettider.

Charmante

Jag vet inte om affären är döpt efter damen som äger stället, men hon är definitivt charmante. I det bakre rummet av butiken hänger klännigar i alla färger och åldrar. Du kan inspireras av allt från prinsesstil till Dynasty.


Beyond Retro

Åsögatan 144 och Drottninggatan 77

Här måste du leta själv. Det är som ett bollhav av tyll och festprylar. Men personalen lotsar hjälpsamt och intresserat.

59 Vintage Store

Det är något visst när butikspersonalen måste ta fram den där långa stången med krok för att nå och plocka ner klänningen du valt ut. Påminner lite om när jag valde godis som barn – fast bättre. Så är det ofta hos 59 Vintage store.


Judits Second Hand

Ett bra urval av stassar, men inte superstort. Utbudet är ofta anpassat efter säsong så under festtider kan man ha tur. En hel del rariteter till accessoarer finns det alltid gott om.

Lisa Larssons Secondhand

Lisa har en uppsjö av köpvärda blåsor men här kan det kännas lite bökigt och stressigt i affären. Bara den känslan gör det svårletat. Men visst, stressen beror ju på den hype butiken fått och är väl värd.

Mormors skattkista

Trots namnet finns det inte riktigt några garantier. Men det är ändå värt en titt. Det finns massa smått och gott och kanske hittar man det där sista lilla som knyter ihop ensemblen, eller kanske hela festen.

Voilá! Vårfiffad forever and ever, i alla fall till nästa fest och några till.

Fotograf: Clara Wäppling