Stureplansgruppen fortsätter att öppna krogar i Taverna Brillos gamla lokaler intill Humlegården. Michael Anderssons restaurang Sperling & Co öppnade i oktober och nu är det dags för Tosto att se dagens ljus.
Bakom Tosto står Max Duhs som idag driver vinbaren Bâtard på Nybrogatan. Han har tidigare arbetat på Svartengrens och Nook samt var med och öppnade Bar Montan. Namnet Tosto kommer från italienskan och betyder stark och självsäker, ett ord för någon med ryggrad och personlighet.
– För oss handlar det om att våga stå för sin smak och göra allt med hjärta och integritet. Vi tror på kontraster: avslappnat men genomtänkt, exklusivt men öppet. Tosto är vår inställning till mat, människor och livet omkring matbordet, säger Max Duhs.
Tosto är en italiensk restaurang, men ingen traditionell sådan. Planen är att omtolka italienska rätter med nya smaker och oväntade kombinationer, men med en grund i traditionella matlagningstekniker. Kött och fisk får mogna långsamt, korv och charkuterier förädlas på plats och pastan formas för hand varje dag.

Även vinlistan får sin beskärda del av Italien, med fokus på de lite ovanligare druvorna och traditionerna, samtidigt som man hämtar inspiration från hela världen för att skapa kombinationer som överraskar och utmanar. Sådan är filosofin även i baren, där råvaror från köket tas tillvara och förädlas med moderna tekniker.

Restaurangen rymmer 60 sittande gäster och inkluderar en generös bar och ett community-bord.
– Vi har låtit stilrena material få leka med uttrycksfull konst och färgstarka detaljer. Atmosfären är pulserande och välkomnande i både bar samt matsal och vi kommer att låta musiken fortsätta flöda högt och brett, säger Max.
Restaurangen öppnar den 25 november och nås via Sperling & Co:s entré på Sturegatan 6.