Skreifestivalen 2018 - en gastronomisk hyllning

Skreifestivalen 2018 - en gastronomisk hyllning

Linn Wiklund Wandrup, Thatsup
Linn Wiklund Wandrup

Åtta köksmästare med åtta krogar hyllar vinterns finaste råvara: den norska torsken.

Nu är det säsong för skrei – norsk torsk när den är som bäst. Stockholms skreifestival är en gastronomisk festival helt tillägnad vinterns mest efterlängtade delikatess. Mellan 15-25 februari kan du uppleva skreien nose-to-tail på 38 olika sätt på åtta olika restauranger i Stockholm - allt till fantastiska priser.

Den norska torsken skrei med sin unika märkning är en delikatess i Norge och har de senaste åren etablerat sig allt starkare i svenskarnas hjärtan. Skreiens stjärnstatus beror dels på det goda, fasta och vita köttet och att den bara är tillgänglig en begränsad period, mellan januari och april.

- Skrei har en fantastisk historia i Norge. När skreien kommer engagerar sig hela familjer och samhällen för att fiska och ta hand om delikatessen. Vi tar tillvara på hela fisken, from nose to tail, inget ska gå till spillo. I Sverige har nu även kind och tunga etablerat sig som riktig lyxmat för den kunnige fiskälskaren, säger Line Kjelstrup Sverigechef på Norges Sjömatråd.

Ett bevis på skreiens framgång i Sverige är Stockholm skreifestival som fiskkungen Nisse Molinder tillsammans med Melanders Group initierade för tre år sedan. Med detta vill man hylla denna gastronomiska delikatess som är många kockars favoritfisk. Fram till den 25 februari kan man njuta av exklusiva skreirätter på åtta restauranger i Stockholm.

- Jag ville att fler svenskar skulle få upp ögonen för norsk torsk när den är som allra bäst. Det var då jag kom på idén med att arrangera en skreifestival, då det är en råvara som är fantastisk att jobba med. Det jag älskar med skreien är möjligheten att använda alla delar av fisken, vilket bidrar till både nya smaker och ett zero waste-tänk, säger Nisse Molinder ägare Melanders Group. 

Miraklet från Lofoten
Varje år vandrar torsken från Barents hav ner till nord-norska kusten för att leka. Efter den långa vandringen genom kalla klara vatten och hårda strömmar, blir torsken muskulösare och får ett fastare vitare och mer delikat kött. När torsken är framme, kallas den för skrei. Då är torsken som allra bäst.

Förutom att skrei både är gott och hållbart är det även en av de magraste och nyttigaste fiskarna som finns. Den lagrar fett i levern och inte i musklerna och är rik på mineraler, vitaminer och proteiner vilket gör den till en riktig superfisk.

Namnet ”skrei” kommer av det gammelnorska ordet för skrida, vandra.

Fem fördelar med skrei:
Skreibeståndet är både hållbart och miljövänligt.
Skrei är en av de magraste och nyttigaste fiskarna som finns.
Skrei är kvalitetsmärkt och har ett spårbart ursprung.
Skrei är fantastiskt gott och kan tillagas på många sätt.
Skrei har ett fastare, vitare och mer delikat kött än vanlig torsk.

Medverkande restauranger i Stockholms skreifestival 2018:
Konstnärsbaren (KB)
Restaurang Sjöpaviljongen
Wärdshuset Ulla Winbladh
Stockholm Fisk
Melanders Dalagatan
Melanders Fisk Täby Centrum
Melanders Söderhallarna
Edsbacka Wärdshus

Skreien, som kommer från världens största torskbestånd, har grönt ljus från WWF och är certifierat av MSC (Marine Stewardship Council).

Läs mer här.

 

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.