Space – A Visual Journey är vinterns stora nyhet på Fotografiska

En storslagen rymdresa som rör sig i gränslandet mellan vetenskap och konst – det är vad Fotografiskas besökare får uppleva i vinter. I utställningen Space – A Visual Journey utforskar tretton konstnärer rymden ur sina egna perspektiv. I samband med invigningen blir det rymdfestival med aktiviteter för både stora och små.

Bland de tretton internationellt erkända fotografer och konstnärer som ställer ut i Space – A Visual Journey hittas bland annat svensk-nigeriansk-amerikanska Mikael Owunna, som utforskar skärningspunkterna mellan vetenskap, konst och afrikanska kosmologier, och den irländska konstnären Rhiannon Adam som berättar om hur hon blev utvald bland miljontals sökanden, och som enda kvinna, att delta i den japanska miljardären Yusaku Maezawas SpaceX-resa till månen. Även en stjärna på den svenska konsthimlen, Cecilia Ömalm, medverkar med sitt och astronomen Göran Östlins konstnärliga och vetenskapliga projekt Ad Lucem/Mot Ljuset.

 – Space är en upplevelse utöver det vanliga, där vi utforskar rymden och får vidga våra sinnen och expandera våra egna universum genom konsten. Det är en utställning att uppleva tillsammans över generationer och som förhoppningsvis inspirerar till många spännande samtal och diskussioner, säger Johan Vikner, global utställningschef på Fotografiska.

I samband med invigningen den 18 oktober ställer Fotografiska till med en rymdfestival i dagarna tre, som innehåller allt från guidade visningar och artist talk till rymdparad, raketpyssel och tarotläsning.

Space – A Visual Journey visas på Fotografiska Stockholm från den 18 oktober 2024 till den 2 mars 2025.