Spritmuseum öppnar ny brygga med svenska drycker

Whisky från Gotland, gin från Södra Sandby och kombucha från Djurgården. I sommar kan man släcka törsten med svenska drycker på Spritmuseums brygga - som får ny form och design av konstnären Karl Grandin och designern Kristoffer Sundin.

Den 18 maj är det premiär för den nya bryggan i Wasahamnen där Spritmuseum kommer att satsa på svenskproducerade, högkvalitativa drycker; allt från mikrobryggd öl till whisky och hemgjord tonic. Under sommaren kommer även flera producenter att finnas på plats och berätta om sina drycker.

- Vi vill samla det som händer i Dryckessverige idag, säger Ingrid Leffler, museichef på Spritmuseum. Vi har bjudit in ett 50-tal producenter från hela Sverige för att visa den mångfald som finns i landet. Vad vi vet så är vi ensamma om denna inriktning. Ett extra plus är samarbetet med konstnären Karl Grandin, en av grundarna till Omnipollo, och designern Kristoffer Sundin.

Vid sidan om dryckerna kommer man att servera en sommarmeny med säsongsbetonad mat från lokala producenter som värnar om miljö och sunda förhållanden. Allt från sill till mjukglass utlovas, och dessutom blir det gästspel med kockar från hela världen.

Konstnärligt uttryck
Lite speciellt med bryggan är att en ny kreatör kommer att få sätta sin egen prägel på den varje år. Först ut är konstnären och Omnipollo-grundaren Karl Grandin, som bland annat målar årets bordsskivor och formger menyer. Designern Kristoffer Sundin har fått i uppdrag att designa möbler och utforma en ny grundstruktur för bryggan - som får 70 sittplatser och 20 ståplatser.

Öppettider brygga och berså
Spritmuseums brygga kommer att vara öppen alla dagar i veckan och servera lunch från klockan 12 samt smått och gott fram till sen kväll. Dessutom öppnar Spritmuseum sin berså för lunch klockan 11.30, och ut hit flyttar även kvällsrestaurangen den 16 juni. Båda uteserveringarna öppnar den 18 maj och kommer att hållas öppna (med undantag för dåligt väder) in i september.