Stjärnkocken Joel Åhlin öppnar vegansk pop-up

I samarbete med det vegetariska varumärket Violife öppnar den prisbelönte stjärnkrögaren Joel Åhlin (Tjoget, Agrikultur, Fafelle) nu en pop up-restaurang där avsmakningsmenyn inte bara är 100% vegansk, utan också är inspirerad av KBT-terapi.
– Jag hoppas den här menyn ska bota rädslan som vissa har för vegansk mat, säger Joel.

Det veganska köket är omgivet av förutfattade meningar, exempelvis att vegansk mat skulle smaka sämre än animalisk, det menar krögaren Joel Åhlin som nu har gått samman med det vegetariska varumärket Violife och klimatpsykologen Frida Hylander för att slå hål på fördomarna. Resultatet är en femrätters avsmakningsmeny som med hjälp av terapimetoden KBT ska få gästerna att övervinna sin rädsla för vegansk mat.

– Menyn är något framtagen med glimten i ögat för att få oss att reflektera kring den här snudd på irrationella rädslan som finns mot att äta veganskt. Men vi ville också skapa en givande matupplevelse som ger mervärde och kan lämna ett avtryck på längre sikt. En perfekt middagsdejt för den som behöver en extra skjuts för att gå utanför sin comfort zone, säger Joel Åhlin.


Pressbild

Menyn består av fem rätter som är helt och hållet tillagade av veganska råvaror, bland annat Vioblock, Violifes veganska alternativ till smör. Bland annat serveras svamptoast med tryffel och misorostad butternutpumpa. De olika rätterna speglar terapeutiska element som habituering, exponeringsterapi och återfallsprevension, hämtade från KBT-terapi.

– Att överkomma en rädsla, eller fördom, handlar i grund och botten om att möta det man är rädd för. Den här menyn som inspirerats av KBT-inslag kombinerar upplevelsen av att äta god mat med att samtidigt få verktygen att bryta ner och avdramatisera de rädslor och vanor som står i vägen för att hitta nya matvanor, säger Frida Hylander, klimatpsykologen som hjälpt till att utforma menyn.


Pressbild

Rätterna kan tillagas hemma eller ätas på plats på pop up-restaurangen i Temporärts lokaler på Kungsholmen. Krogen öppnar den 27 november.