Den 11 mars går Bacardi Legacy Cocktail Competition av stapeln, vars ambition är att utmana bartenders från hela världen genom att låta dem ta fram en Bacardi rom-cocktail. Vinnaren skapar sitt eget legacy, och förhoppningsvis kommer de alltid att finnas med i rom-drinkarnas Hall of Fame.
Tävlingens syfte är att lyfta fram bartenders vars jobb är att stå bakom baren och skapa drinkarna. Men vilka är de? Vad brinner de för? Hur hamnade de bakom bardisken? Genom en Youtube-dokumentär, som går under namnet Story of Legacy, får vi följa dem när de ger sig ut för att delta i en av världens största och mest prestigefyllda bartendertävlingar: Bacardi Legacy 2019.
För Sverige tävlar tre framstående bartenders som alla brinner för sitt yrke. Micke Karlsson hittar du bakom bardisken på Tweed, Oscar Drigoris kommer från Penny & Bill och Andy Watson mixar drinkar på Lagerqvist Restaurant & Bar.
Här kan du lära känna deltagarna från Sverige:
Micke Karlsson: Supino Cocktail
"Supino Cocktail är inspirerad av nordiska skogar och västindiska sockerrörsfält. Den tar sitt namn från det svenska ordet för sup och det spanska ordet för tall, pino. Supino Cocktail symboliserar gamla dagars nordiska mötesplatser, suptallen. Då tallar med sina långa, krokiga och karakteristiska utseende var den perfekta mötesplatsen och vägmärket. Här matade du hästarna, tog en tupplur och förstås tog en sup med dina medresenärer. Supino är en lättillgänglig men samtidigt komplex drink med nordiska och exotiska smaker och passar både för den som dricker sitt livs första cocktail och den som druckit cocktails i hela sitt liv."
Recept:
- Muddla 1/4 äpple i shakern
- Tillsätt 50 ml Bacardí Carta Blanca, 30 ml limejuice och 40 ml Supino Syrup
- Skaka med is och sila upp i rocksglas med is
- Garnera med en äppelskiva och en tallkvist.
Oscar Drigoris: Save the Legacy Cocktail
"Denna cocktail är en berättelse om en cocktail baserad på Bacardi, hållbarhet och tidlöshet. Jag vill använda ingredienser som oftast kastas bort."
Recept:
- 40 ml Bacardi 8
- 10 ml Rött vin och äppelsirap
- 10 ml port
- 5 ml Amaro
- Ett torkat äppelhjul och en dimma Chai Tea
Andrew "Andy" Watson: Cubist Cocktail
"Cubist är en modern svensk klassisk cocktail. Dess inspirationskälla kommer från den radikala konstnärliga rörelsen av kubismen, driven av Pablo Picasso. Kubisten lyfter fram de torrare och fruktigare noterna på Bacardi Carta Blanca på ett unikt och subtilt sätt. Cocktailen är komplex i sin leverans som en följd av pastisen, men ändå sårbar på grund av den brusande naturen hos den. Den sammanställer en välbekant och ännu spännande kontrast av sur och sötma som rundar cocktailen med en underbar munkänsla."
Recept:
- 45 ml Bacardi Carta Blanca
- 20 ml Martini Extra Dry
- 2,5 ml Pastis
- 25 ml Färsk citronsaft
- 20 ml honungsvatten
- Skaka och häll i ett glas
- Tillsätt 25 ml Prosecco
- Garnera med citron
Finalen är den 11 mars på Gamla Riksarkivet i Stockholm. Följ Thatsup på Instagram för live-uppdateringar och annonsering av vinnaren.
Dokumentär-serien är skapad av Pitch Media.