Tak lanserar hållbar fiskmeny i regi av Frida Ronge

Från den 28 januari och en månad framåt, kommer Tak att erbjuda en meny med enbart hållbar fisk. Det innebär att all fångad fisk, så väl som skaldjur, kommer att vara MSC-märkt.
– Vi märker en tydlig ökad efterfrågan på hållbara alternativ, säger Frida Ronge, Culinary Director på Tak.

Den 28 januari lanserar restaurang Tak i Stockholm en fisk- och skaldjursmeny med bland annat skreitorsk, kammussla och kaviar, enbart från hållbart, MSC-certifierat fiske. Därmed kan gästerna vara säkra på att alla råvaror som kommer från havet går att spåra i samtliga led, hela vägen tillbaka till fångsten.

– Gästerna på Tak ska känna sig säkra på att det som hamnar på tallriken inte har bidragit till utfiskningen av våra hav, det är viktigt att vi ligger i framkant och leder utvecklingen i rätt riktning. Vi har märkt att allt fler efterfrågar möjligheten att kunna göra den här typen av val och då känns det bra att kunna erbjuda den tryggheten, berättar Frida.

– Vi vet till hundra procent att det vi serverar på vår meny är spårbart och hållbart, fortsätter hon.

Taks särskilt framtagna MSC-meny kommer att finnas under en månad framåt. Därmed inte sagt att hållbarhet enbart är en tillfällig satsning för restaurangen. Taks verksamhet är, som del i kedjan Nordic Choice, sedan tidigare certifierad enligt den internationella standard som utvecklats av MSC. Därför är också en stor del av de rätter som serveras på den ordinarie menyn märkta med MSC:s sigill.

– Vi måste ändra sättet som vi tänker i köket. Restaurangbranschen har länge haft ett snävt gastronomiskt perspektiv, från kockutbildningen och framåt. Men de senaste två åren har det märkts av en betydande förändring, säger Frida Ronge.

MSC, som står för Marine Stewardship Council, är en världsomspännande organisation som arbetar för ett hållbart fiske genom ett certifierings- och miljömärkningsprogram. Organisationens märkning har fått stort genomslag i livsmedelsbutikerna, där det numera är självklart för många kunder att leta efter det särskilda sigillet. Att även restaurangbranschen nu börjar arbeta mer med MSC-märkta råvaror välkomnas av organisationen.