Tennstopet serverar 150 år gammal mat för 3 kr

Blir du sugen på doppsko, lerpottasill eller änglamat mellan den 25-29 september är det Tennstopet du ska besöka. Med anledning av restaurangens 150-årsjubileum serveras dåtidens mat till dåtidens priser.

För 150 år sedan öppnade Tennstopet upp portarna för första gången. Vid den här tiden låg etablissemanget i Klarakvarteren men flyttade till Dalagatan år 1965 i samband med det omfattande rivningsarbetet som genomfördes i citykärnan. 2012 kom dagens ägare, Christian Olsson och Kristofer Sandström, in i bilden och har sedan dess jobbat för att bevara den plats där generationer möts, trivs, äter och dricker gott.

- Vi håller hårt i Tennstopets traditioner och klassiska teman såsom surströmming, kräftskiva, vilt och kråka. Nu när vi firar 150 år vill vi skapa något speciellt som speglar Tennstopets och Sveriges kulturella matarv, säger Christian Olsson.

Inför jubileet har köksmästare Micke Schedin tagit fram en meny som tar oss tillbaka till Klarakvarterens kullerstensgator. Rätterna som serveras är av något mindre storlek och gästerna rekommenderas att beställa två-tre rätter. En varmrätt går loss på 5 kr medan en dessert landar på 3 kr.

- Vi belyser Tennstopets historia genom att plocka rätter ur våra gamla menyer. Från olika epoker har vi tolkat rätterna som en hyllning till den tid som varit. Det kanske får gäster att återupptäcka maträtter de inte ätit på många år och våra yngre gäster kan få upptäcka någonting som man kanske hört talas om men aldrig provat, säger Micke Schedin.

Till maten serveras valfri dryck till ordinarie pris. Gästerna rekommenderas även ett jubileumsöl från Carlsberg som går i linje med temat.

- Charmen med den här sortens mat är, enligt mig, uppfinningsrikedomen och tiden som krävdes för att ta tillvara på och förädla allt som erbjöds, säger Micke Schedin.

Varmrätter, 5 kr
Doppsko
Köttsoppa med klimp
Paltbröd med fläsk och vitsås
Kolbulle med lingon
Lerpottasill
Kroppkakor

Dessert, 3 kr
Filbunke
Änglamat
Sjuskinnsgröt

Tid: 14-16.30