Den 7 februari slår en ny krog med italienska förtecken och en personlig twist upp dörrarna i Stockholm. Bastardo ligger inhyst i det anrika hotellet Clas på Hörnet på Surbrunnsgatan och drivs av Jesper Skemark, Daniel Gunneriusson och Joakim Mering Andersson som närmast kommer från Bar Nîmes, Mathias Dahlgren Matbaren och Gaia Matbar.
Idén till att starta något gemensamt växte fram först på riktigt när Jesper Skemark, Daniel Gunneriusson och Joakim Mering Andersson gästspelade tillsammans på Kopparbergs Gård förra sommaren. Då fick trion ta över restaurangen och sätta en helt egen meny, samt odla sina råvaror själva.
Resultatet av det samarbetet har mynnat ut i Bastardo, som invigs den 7 februari. Här kommer konceptet att vara italienskt, fast med en egen prägel. De vill inte gärna kalla restaurangen för helt italiensk nämligen, utan de kommer även att baka in influenser från den matlagning som de själva gillar och har jobbat med genom åren.
– Det är lite därifrån namnet kommer också. Vi var i somras på en resa i Italien där vi besökte olika vingårdar i Piemonte. Vi träffade då en fantastisk vinbonde som vi kom väldigt bra överens med. När vår vinprovning började närma sig slutet så tog han fram ett vin som han inte hade börjat sälja än. Här hade han blandat en klassisk fransk druva med en klassisk italiensk druva. “Och vad får man då?”, frågade han. “Jo, en bastardo”. Vilket kändes passande då vi är tre svenskar som kommer att laga italienskt, säger Jesper Skemark.
Roliga naturviner och klassiskt rödpang
Menyn på Bastardo kommer att variera mycket beroende på vad de vill laga, men också på vilka roliga råvaror de får in. De utlovar dock en hel del hantverkspasta med trevliga viner som de själva gillar att dricka. Det finns därför ingen tydlig “vinstil”, utan det kommer att blandas friskt med roliga naturviner och klassiska rödpang.
Berätta lite om lokalen?
– Lokalen är jättebra! Visserligen lite större än vi tänkt, men det har gett oss en bardel som kommer att fungera som en mellanlandning för den som bara vill slinka in på ett glas, samt ett chambre séparée för större sällskap som vill ha en egen, lite mer privat, middag.
I samband med nyöppningen av det anrika hotellet Clas på Hörnet har lokalen dessutom renoverats upp – dock utan att tumma på det historiska värdet som sitter i väggarna.
– Det är häftigt att det en gång i tiden har varit en danssalong där det nog har dansat en hel del stora namn under åren.
“Känner oss välkomnade”
Att öppna restaurang i just Vasastan har alltid varit lite av en dröm för Jesper Skemark, Daniel Gunneriusson och Joakim Mering Andersson. Det är en stadsdel de själva gillar att hänga i, men också har jobbat mycket i.
– Vi känner oss redan väldigt välkomnade av grannar och kollegor i branschen vilket känns superroligt. Det är framförallt folk som bor i och omkring Vasastan som vi vill ska besöka oss och bli lite stammisar. Det hade varit drömmen, men alla är såklart välkomna.
Ambitionen är att skapa en atmosfär på Bastardo som gör att man vill stanna kvar länge, men också komma tillbaka. De ser framemot att välkomna gäster som en gång i tiden var stammisar på Värdshuset, samt att låta en ny generation få upptäcka det imponerande stället.
– Vi längtar redan till våren och sommaren då vi får öppna upp innergården med en riktigt trevlig uteservering med soltimmar hela dagen.
Bastardo öppnar på Surbrunnsgatan 20, i hotellet Clas på Hörnet, den 7 februari 2025.