Tryffelveckor på Aubergine

Den första svenska tryffeln upptäcktes på Gotland år 1977 och har länge setts som en lyxvara. Men nu gör finsvampen succé i de vardagliga svenska köken. Sedan fem år tillbaka har tryffeln till och med sin alldeles egen festival på Stockholmskrogen Aubergine. Fram till och med den 4 december serverar restaurang Aubergine den Vita tryffeln från Toscana och Kroatien samt vår egna Gotlandstryffel.

Nu när kantarellsäsongen ser sitt slut är det tryffelns tur. För Sveriges del är det Gotland som står för produceringen av den Svarta tryffeln. Förövrigt finns Vit tryffel, Muskottryffel, Vinter - och Sommartryffel. Under skördemånaderna oktober och november är tryffeln är en populär ingrediens på många krogars menyer. På restaurang Aubergine med krögaren Magnus Bentzer i spetsen värnar man om den läckra svampen och vill att fler ska kunna njuta av den. Den Svarta tryffeln har till och med fått smeknamnet "Det svarta guldet" men under tryffelveckorna vill man neutralisera svampens lyxiga status. Restaurangen förmedlar ny tryffelkunskap och ambitionen är att förändra svampens rykte som svåråtkomlig delikatess.

- Ja, vi vill göra tryffeln mer lättillgänglig för alla på ett roligt och lärorikt sätt. Visst är kilopriset högt, men tryffeln ska inte vara en raritet som bara finsmakare och lyxkonsumenter ska kunna njuta av. Därför jobbar vi med råvaran på ett sätt som gör att man kan skapa tryffelrätter med ett gästvänligt pris. Det räcker nämligen med mycket lite tryffel för att den kraftiga aromen och omfångsrika smaken ska få genomslag i maträtten, säger Magnus Bentzer som också tror att kunskapen om svampen växer.

Passa på att njut av den goda tryffeln till ett överkomligt pris på Aubergine. Läs mer om tryffelveckorna här.