Uppskov på hyror och färre ordningsvakter – så ska krogarna räddas

Uppskov på hyror och färre ordningsvakter – så ska krogarna räddas

Emmi Anderberg, Redaktionschef, Thatsup Emmi Anderberg, Redaktionschef, Thatsup
Emmi Anderberg

Under morgonen höll majoriteten i Stockholm stad en pressträff, för att informera om vilka insatser man nu gör för att hjälpa det lokala näringslivet. Under pressträffen kom några besked, som ska underlätta för stadens restauranger. Bland annat ska foodtrucks få uppskov med markupplåtelser och antalet ordningsvakter på krogen får minskas.

Stans restauranger går minst sagt på knäna. I takt med att corona fått ett större fäste i Stockholm, håller allt fler sig hemma. I veckan kom beskedet att Paradiset gått i konkurs och det är även känt att Melanders Group försatts i rekonstruktion. Under gårdagen beslutades det att endast bordsservering är tillåtet, något som Johan Jureskog liknade vid ett blodbad för Stockholms restauranger.

Under morgonen höll Stockholm stad en pressträff för att informera om vad man nu gör för att underlätta för det lokala näringslivet. Sedan tidigare har man tillåtit uteserveringarna att öppna tidigare än den 1 april, och nu presenterades ytterligare insatser. Bland annat kommer restauranger kunna få uppskov för hyresinbetalningar till lokalerna.

Dra ner på ordningsvakter
Även insatser för krogar, foodtrucks och torghandlare presenterades under pressträffen.

– För den hårt drabbade krognäringen kan man tillfälligt dra ner på ordningsvakter på krogen, det kan ge ekonomiska lättnader. För de som har servering efter klockan 01 kan man dra ner antalet ordningsvakter, eller inte ha några alls beroende på antalet gäster, sa gruppledare Jan Jönsson.

– Småföretagare, som torghandlare och foodtrucks, går på knäna så vi ger dem möjlighet att få uppskov med markupplåtelser. Vi förlängde uteserveringstiden kostnadsfritt och väljer man att inte sätta igång sin servering nu, vill vänta eller inte göra det alls, så pausar vi avgiften, sa gruppledare Daniel Helldén.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.