Johan Jureskog: ”Kommer bli ett blodbad”

Under dagen levererades besket om att endast bordsservering på krogar kommer att tillåtas framöver, under en presskonferens med Folkhälsomyndigheten och socialminister Lena Hallengren. Reaktionerna från branschen kom omgående, varav Johan Jureskog liknade beskedet vid ett blodbad.

Restriktionen om att endast tillåta bordsservering görs för att minska smittspridningen och innebär i praktiken att beställningar och häng i barer förbjuds helt framöver. Efter beskedet kom reaktionerna från branschen, som överlag har varit kraftigt negativa.

En av krögarna som uttalade sig i Aftonbladets livesändning direkt efter presskonferensen var Johan Jureskog, som bland annat driver Restaurang AG, Rolfs Kök och sina två hamburgerrestauranger i Stockholm. Till tidningen sa han bland annat:
”Nu kommer det att vara ett blodbad. Ett antal restauranger kommer att lämna in ansökan om konkurs. Vänta sju dagar till så kommer hundratals restauranger att gå omkull".

Johan Jureskog nämnde bland andra matkedjan Paradiset, som gick i konkurs så sent som i går, som ett exempel.

Vill stänga ner alla krogar i två veckor
Krögaren uppmanade även finansminister Magdalena Andersson att ingripa för att rädda Sveriges restauranger, innan det är för sent. Johan Jureskog drog paralleller till hur regeringen har agerat i Spanien för att rädda krogarna där, och vill att Sverige gör något liknande nu:

”Stäng restaurangerna i två veckor så att vi kan andas. Betala lönerna till de anställda och ersätt halva omsättningen”, sa han i samma intervju med Aftonbladet.