Voisine öppnar upp igen – höjer nivån ett snäpp

Efter att ha hållit stängt i ett halvår öppnar nu kvartersbistron Voisine upp på östra Söder igen. Den här gången har man höjt ribban med nyrenoverad lokal, uppdaterad meny och vassare vinlista. Gästerna ska dock fortfarande känna igen sig.
– Vi har haft som ambition att plocka upp nivån generellt, men det ska fortfarande vara en tillgänglig, generös och härlig bistro, säger Jonas Sandberg som är en av ägarna.

Voisine slog upp portarna i januari 2019, två år efter att ägarduon Jonas Sandberg och Beatrice Becher öppnat den prisbelönta vinbaren Folii i lokalen intill. När corona slog till under våren bestämde de sig för att stänga Voisine, och sedan dess har kvartersbistron byggts om och uppgraderats på alla plan. Bland annat har lokalen fått bättre akustik och corona-anpassats med hjälp av färre bord och friare ytor.

– Rent visuellt har vi försökt göra det lite mer trevligt, ombonat och mysigt. Känslan kommer att vara i princip densamma, men eftersom matsalen ser lite annorlunda ut får vi tänka om kring hur vi jobbar rent praktiskt. Vi vill säkerställa att vi gör allt riktigt. Det blir lite lyxigare och mer yta per gäst; temat är "silver lining", berättar Jonas Sandberg.

Bortsett från att förhöja upplevelsen generellt har man även vridit upp nivån på menyn, som fått lite modernare bistrotänk med större fokus på säsong och kreativitet. Vinlistan har samtidigt utökats och synkats med Foliis, inte minst för att tillgodose alla de gäster som kommer till Voisine från Folii. Enligt Jonas Sandberg är vinintresset bland skaran stort.

– Det är viktigt att de känner sig hemma och tycker att vinlistan är kul även på Voisine. I första vändan höll vi tillbaka för att markera att det är en restaurang, men eftersom vi upplevde att gästerna ville ha vin så vi har boostat upp vinlistan igen och sett till så att det finns ett bra, brett utbud kryddat med lite rariteter och annat härligt.

Fler events
Både Voisine och Folii drar nu även igång med sina vinprovningar och events, som har varit helt pausade även på Folii under de senaste månaderna. Bland annat kommer de två grannarna ha gemensamma teman som inkorporeras på båda ställena samtidigt, men det blir även gästspel och pop-ups.

– Det har känts tveksamt att ha vinprovningar och andra events under corona, men nu har vi smugit igång våra vinprovningar på försök och de är redan fullbokade. Folk är sugna på att göra grejer, det märks att det finns ett uppdämt behov, konstaterar Jonas Sandberg.

Hur känns det att öppna igen?
– Det känns jättekonstigt, men fantastiskt bra också. Det har varit en period som varit väldigt märklig för alla, men vi har haft en stor fördel i att hålla Folii öppen hela tiden och ett guldläge i att kunna utvärdera Voisine efter den första perioden. Nu ser vi fram emot att öppna en viktig del av verksamheten igen.

Voisine får nypremiär den 3 november.