White Guide: Storslam för Frantzén när Sveriges bästa krogar 2019 korades

För femtonde året i rad har White Guide utsett Sveriges bästa restauranger. Med utmärkelserna hyllas restauranger, företag och personer som presterat eller presenterat upplevelser utöver det vanliga under det gångna året.

Under måndagskvällen gick White Guide 2019 av stapeln på Malmö Opera. De bästa restaurangerna i Sverige prisades, och det blev minst sagt storslam för Frantzén i Stockholm som kammade hem två utmärkelser under kvällen. Här nedan hittar du alla vinnare samt juryns motiveringar.

Årets Bästa Restaurang – Restaurangkultur

Vinnare: Frantzén, Stockholm.
Motivering: För att ha skapat en oslagbar helhetsupplevelse i yppersta världsklass; en helt ny och modern tappning av ”fine dining”, där varje detalj tänkts om från grunden och levereras med minutiös precision, och där ingen möda sparas för att hela den furstligt generösa upplevelsen ska bli ett minne för livet.

Årets Bästa Restaurang – Gastronomi

Vinnare: Fäviken Magasinet, Järpen/Åre.
Motivering: För att med noga avvägda – men ytterst envisa – steg, ständigt förflytta gränserna för sin egen säregna nordiska gastronomi i kombination med ett allt intressantare dryckesutbud och en ambiance som närmast perfekt knyter ihop upplevelsen.

Årets Stjärnskott

Vinnare: Restaurant Etoile, Stockholm.
Motivering: För att ha utmanat de gastronomiska konventionerna för fine dining med lekfulla och innovativa presentationer i högt tempo parat tillsammans med flink och personlig service och underhållande drycker både med och utan alkohol.

Årets Banbrytare

Vinnare: Garveriet, Floda.
Motivering: För att med stora ambitioner ha skapat en inspirerande mötesplats i en spännande kulturmiljö där hela verksamheten kring gastronomi och dryck bygger på närproducerat och småskaligt med hållbarhet i fokus.

Årets Serviceupplevelse

Vinnare: Frantzén, Stockholm
Motivering: För att ha uppfunnit en rad nya och eleganta serviceelement och paketera hela den avancerade serviceleveransen i ett smidigt och informellt flöde samtidigt som varje gäst läses av med lyhördhet och tonträff av en ytterst kompetent och sakkunnig personal.

Årets Dryckesupplevelse

Vinnare: Daniel Berlin Krog, Skåne Tranås
Motivering: För ett överraskande skojigt utbud av både nya och gammaldags moderna viner, mogna årgångar och ett omsorgsfullt urval av alkoholfritt där allt kombineras med mat på ett sagolikt sätt.

Årets Värt en Resa – i samarbete med hitta.se

Vinnare: Skoogs Krog & Logi, Funäsdalen
Motivering: För att ha skapat ett unikt resmål för en inspirerande fjällgastronomi präglat av småskaligt producerade råvaror från lokala odlare.

Årets Dolda Pärla (Hidden Gem) - i samarbete med Visit Sweden

Vinnare: Taxinge Krog, Nykvarn
Motivering: För att ha utvecklat en gastronomisk destination i en kulturbyggnad där lokala råvaror, kreativ tillagning och ett familjärt värdskap skapar en lika generös som intim gastronomisk upplevelse på högsta nivå.

Årets Hjärtekrog

Vinnare: Hemmagastronomi, Luleå.
Motivering: För att ha utvecklat en restaurang där hjärtat bultar för norrbottniska råvaror och där all filosofi kring maträtter och gästbemötande vittnar om stor kunskap och nytänkande samt en varm familjär känsla.

Årets Rising Star

Vinnare: Frida Nilsson, MJ's, Malmö
Motivering: För driften av att ständig jaga nya gastronomiska utmaningar och att alltid sätta gästens upplevelse i första rummet. Hon är en förebild både i sin yrkesroll som matlagare och chef och står som lysande exempel på den nya medvetna generationens gastronomiska ledare.

Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning

Vinnare: PG Nilsson, Svenska Brasserier, Stockholm
Motivering: För att med genuin passion och klokskap ha utvecklat framgångsrika och långsiktiga restaurangkoncept där gästupplevelsen är lika viktig som inredningsmiljön och kvalitetsnivån på mat och dryck.

Många restauranger runtom i Sverige har kvalat in i White Guide 2019. Här hittar du hela listan.