Här kan du åka längdskidor i Stockholm

Här kan du åka längdskidor i Stockholm

Letar du efter bra längdspår i Stockholm? När temperaturen sjunker och snön faller är det många som drabbas av ett akut sug efter att åka längdskidor. I Stockholm finns det gott om fina skidspår för längdskidåkning. Vissa av spåren prepareras med konstsnö, medan andra är helt beroende av naturliga snöfall. Du behöver inte ens resa särskilt långt utanför stan för att hitta längdskidspår, då man faktiskt kan nå de flesta ganska enkelt med kollektivtrafiken. I den här guiden har vi samlat skidspår som passar såväl nybörjare som rutinerade – här är guiden för dig som vill åka längdskidor i Stockholm.

Innehållsförteckning
 1. Skidspår i Stockholm
  1. Hellasgården – Hyr din utrustning
  2. Gärdets sportfält – Konst- och natursnö
  3. Ågesta Skidspår – Flera olika spår
  4. Stockholms Stadion – Kortare spår
  5. Ursviks motionsområde – Familjevänligt
  6. Lövsta skidspår – För en längre skidtur
  7. Saltsjöbadens Skidarena – Utmärkt som Stockholms bästa konstsnöspår
  8. Fredhällsparken – När vädret tillåter
  9. Stora Skuggan – Kuperade elljusspår

Skidspår i Stockholm

Hellasgården

Hemsida

Hyr din utrustning

Hellasgården, som ligger i Nacka, är ett populärt ställe för längdskidåkning och hit letar sig såväl nybörjade som rutinerade åkare. Här kan man välja bland flera olika spår och man kan även hyra komplett utrustning om man behöver det. Spåren är beroende av natursnö och därav går det endast att åka längdskidor här när det är vinterväder.

 • Spårlängd: ca 1,2–5,7 km

Gärdets sportfält

Konst- och natursnö

På centrala Gärdet börjar skidspåren vid Kampementsbadet och det finns belysning vid start och mål. Spåren, varav vissa består av konstsnö och andra av natursnö, pistas när förutsättningarna tillåter det. Här brukar det inte vara trångt i spåren och man fyller regelbundet på med ny konstsnö när det behövs.

 • Spårlängd: ca 0,3–2 km

Ågesta Skidspår

Flera olika spår

I Ågesta hittar man skidspår som det går att åka i först när det kommit tillräckligt med natursnö. De övriga två spåren, konstsnöspåren, pistas först när det varit minusgrader under en längre period. Belysningen tänds vid skymning och för att hålla igång spåren tar man en frivillig avgift.

 • Spårlängd: 3,3–6 km (1–2,1 km natursnö)

Stockholms Stadion

Hemsida

Kortare spår

Bara ett stenkast från tunnelbanestationen kan du njuta av längdåkning på konstsnö i något av de klassiska öppna skidspåren som anläggs vid bra snöförhållanden. Här är skidspåren av naturliga anledningar kortare än på många andra ställen, vilket passar extra bra för nybörjare som vill kunna åka ett varv i taget.

 • Spårlängd: ca 400 m

Ursviks motionsområde

Familjevänligt

I Ursviks motionsområde i Sundbyberg hittar man ett konstsnöspår som varierar i längd, beroende på väderförhållandena. Spåren är öppna kl 06–21.30 varje dag, förutom när ungdoms- och seniorgrupperna tränar. Ett dagskort kostar ca 120 kronor per vuxen.

 • Spårlängd: Upp till 2 km

Lövsta skidspår

För en längre skidtur

Lövstaspåret är ett belyst skidspår med natursnö i Hässelby. Spåret är drygt 3 km långt, men om man väljer att ta svängen inom Viksjö Golfbana får man ytterligare drygt 6 km i benen. Vid starten finns ett utegym för den som vill kombinera skidåkningen med styrketräning. Belysningen i spåret är igång till klockan 22 varje kväll.

 • Spårlängd: ca 3,2 km (åkning via golfbanan ger ytterligare 6,3 km)

Saltsjöbadens Skidarena

Utmärkt som Stockholms bästa konstsnöspår

Vid Saltsjöbadens golfklubb, som man kan ta sig till med Saltsjöbanan, finns ett elbelyst längdspår som är perfekt för den som gillar att kunna åka närsomhelst under dagen. Sedan 2016 har golfklubben satsat på att kunna erbjuda en högkvalitativ skidanläggning, och därför skapat en bana gjord med konstsnö. Ambitionen är att kunna erbjuda Stockholms bästa konstsnöspår.

 • Spårlängd: ca 2,4 km (elbelyst)

Fredhällsparken

När vädret tillåter

I Fredhällsparken på Kungsholmen hittas skidspår för klassisk åkning, men även friåkning vid minimum 30 centimenter natursnö och minusgrader. Fredhällsparken ligger nära till både Thorildsplan och Kristinebergs tunnelbanestation, flera busstationer och gångavstånd till Fridhemsplan.

 • Spårlängd: ca 0,4 km

Stora Skuggan

Kuperade elljusspår

Ett stenkast från Östermalm, i närheten av Norra Djurgårdsstaden kan man åka över kuperade elljusspår och ängar. I anslutning ligger caféet Skafferiet i Ekoparken för den som vill fika, där även hundar är välkomna.

 • Spårlängd: ca 3 km

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;