Mat-instagrammaren Maryams guide till Stockholms bästa persiska restauranger

Mat-instagrammaren Maryams guide till Stockholms bästa persiska restauranger

Till vardags arbetar Maryam Madaresi med marknads- och försäljningsfrågor på Berwaldhallen i Stockholm, men så fort hon får tid står hon i köket och skapar recept till sina 81 000 följare på Instagram. Under namnet ”Laga persisk mat med Maryam” delar hon med sig av inspirerande matlagning i såväl sociala medier som på hennes blogg, och hösten 2018 blev hon nominerad till Årets Mat-Instagrammare i Allt om Mats Instagrampris. Läs mer om Maryams och hennes guide till persiska restauranger.

Det började när Maryam flyttade till Sverige tillsammans med sin man och son. Allt hon hade med sig från Iran var en kokbok med persisk mat. Men nyfikenheten kring mat har alltid funnits; när hon var liten stod hennes pappa ofta i köket, och så småningom började hon själv experimentera.

- Jag hittade på mat. Jag visste inte hur man gjorde, men min pappa sa något som jag alltid kommer att minnas: 'Alla recept skapas någon gång, så det du hittar på nu blir också ett recept.' Det gav mig friheten att våga, inte vara rädd för att laga mat och hitta på nya recept, säger Maryam.

Det hon inte visste då var att hennes experimentella talang skulle leda till stor framgång i Sverige, och faktiskt hela världen. Matlagningen blev snabbt en växande hobby och för ungefär tre år sedan startade Maryam sitt Instagram-konto, tack vare sin dotter.

- Det var min dotter som startade kontot åt mig utan att jag visste om det, jag förstod inte ens vad jag skulle göra med det. Jag hade Facebook, och där fanns alla mina vänner, men jag var lite skeptiskt till att bli en offentlig person, man vet inte vad man kommer att få för respons, fortsätter Maryam.

Första halvåret la Maryam nästan inte upp några bilder över huvud taget, men efter sex månader gjorde hon sitt första inlägg med mat, och då kom likesen. Men sen kom frågorna: ”Hur har du gjort det här?”, ”Vad har du använt för ingredienser?”. Det var då hon insåg att hon satt inne på en massa kunskap som hon kunde dela med sig av till andra, trots att hon var självlärd. Även hennes kollegor började fråga henne om tips och råd kring matlagning, och hennes konto började spridas.

- Det är så kul med responsen! Jag älskar att se när folk har följt mina recept och sedan lägger upp vad de lagat. Det är väldigt roligt att få sprida min matkultur, det ger mig energi.

När Maryams Instagram tog fart och hon insåg hur många som ville ta del av hennes matlagning startade hon även en Facebooksida, och under våren 2018 grundade hon sin blogg. Hennes barn gav henne en kamera i present så att hon kunde ta bättre bilder.

- Det här är verkligen en hobby som har växt organiskt, det är helt otroligt att den bara blir större och större. Det tar väldigt mycket tid, oftast ser man nog mig gå runt med mobilen för att hinna svara på mejl eller blogga, säger Maryam.

Vad är det du tycker är så roligt med detta?
- Jag vill inspirera andra till att laga mer mat hemma, och få folk att tycka att det är roligt. Jag vill lära folk mer om kulturen, mer om hälsa, mer om råvaror och ingredienser. Jag vill utbilda, hälsoaspekten är viktig för mig. Exempelvis gurkmeja som är trendigt nu är något som alltid varit en grundpelare för oss i matlagningen, och saffran är en ingrediens som gör en glad.

Du leder även workshops, vad får man vara med om då?
- Vi lagar mat tillsammans medan jag berättar om kulturen, råvarorna, ingredienserna. Man får lära sig om de persiska måltiderna, och vikten av att samlas och prata. All mat jag lagar och använder är säsongsbetonad, jag vill använda det som finns till hands och kanske blir över.

För den som inte vet, vad är persisk mat?
- Persisk mat består till större delen av ris. Det är grunden och till det äter man mycket grytor med exempelvis lamm, kyckling, bönor, grönsaker och örter. Vi använder mycket kryddor, som saffran, kanel och gurkmeja. Det persiska köket består också av mycket vegetariska rätter där man ersätter kött med ägg eller bönor, och så använder man mycket yoghurt för att göra röror.

Varför tror du att just du har fått så många följare och läsare?
- Jag tror att många från andra generationen har hittat mig. Mycket kunskap försvinner här i Sverige, mycket därför att kulturen kanske inte hänger med. Jag skriver om mat, kultur, barn, kvinnors rättigheter, familj - det väcker intresse, och ofta blir det diskussioner. Jag tror att min Instagram blir en mötesplats för de som delar det här intresset.

Finns det något du saknar i Sverige?
- Tillgång till örter, det är väldigt dyrt i Sverige medan det i Iran inte alls är något exklusivt, och persiskt bröd (saltat surdegsbröd som man äter till maten), och persiskt ris. Så skulle jag vilja se fler persiska restauranger i Stockholm som serverar ett större utbud av vegetariska rätter, smörgåsar, sallader - nu är det mest grillat kött och grytor.

Innehållsförteckning
  1. Maryams tips på Stockholms bästa persiska restauranger
    1. Sima Deli
    2. Diwan
    3. Kabare Paradis
    4. Vanak
    5. Restaurang Zartosht
    6. Saaghi Grill

Maryams tips på Stockholms bästa persiska restauranger

Sima Deli

Vill man ha persisk husmanskost är Simas ställe rätt plats för det. I ett litet café beläget på Valhallavägen lagas maten från grunden. Grytor står på spisen när man kommer in och där står Sima och tar emot en med ett stort leende. Det är väldigt hemtrevligt och jag får känslan av att vara hemma hos min moster eller annan nära släkt.

Detta ställe är däremot inte en restaurang där man serverar de klassiska grillade rätterna, här erbjuds det grytor och annat från det persiska köket. Förutom det persiska utbudet finns det även olika sallader och wraps på menyn. Själv smakade jag på deras tahchin (bakad riskaka med kyckling), kashke bademjan (auberginröra), olvieh (persisk potatissallad) och khoresht gheymeh (linsgryta med lamm) och var väldigt nöjd.

Diwan

Hemsida

En liten mysig restaurang som serverar både indisk och persisk mat, det verkar som att de har lika många gäster som kommer för den indiska menyn, som för den persiska. Inredningen är orientalisk och det skapar en härlig miljö. Uppläggningsfat och skålarna är också väldigt fina och när jag satt där så drog en klocka med persiska siffror till sig min uppmärksamhet och fick mig att tänka på Iran.

Restaurangen är väldigt välbesökt vid lunch då det serveras dagens lunch och därför kan det vara lite svårt att få tag på lediga sittplatser. Vill man ha det lugna och mysiga besöket rekommenderar jag ett besök på kvällen och inte på rusningstider vid lunch.

Ett stort plus var att maten serverades på värmeljus på kvällen så att den höll sig varm längre. Jag beställde en mix av olika grillade rätter som djoje (kyckling), barg, (lammfilé) och chenge (lammfilébitar) samt små rätter som kashke bademojon, auberginröra och var nöjd med både smaken och konsistensen. Personalen var trevlig och effektiv.

Kabare Paradis

Hemsida

Om du vill dansa persiskt och äta gott så är denna restaurang något för dig. Denna kabaré och restaurang ligger mitt i naturen och har en fantastisk utsikt över Brunnsviken i Bergshamra. Det serveras persisk mat på fredags- och lördagskvällar tillsammans med musik och dans. Restaurangen används flitigt som festlokal och går även att boka för större sällskap eller för bröllop. Det är oftast mycket folk som är där och firar, äter gott, dansar och har roligt. Jag rekommenderar kanske inte er med små barn att gå dit, på grund av ljudnivån.

Det är mest förrätter och grillade rätter som serveras och kvalitén har varit bra de gånger jag har varit där.

Vanak

Hemsida

Vanak är en stor restaurang med gott om sittplatser och är lämplig för stora som små sällskap. Restaurangen har nära till tunnelbana och har även parkeringsplatser precis utanför så att ta sig dit är väldigt smidigt.

Där serveras dagens lunch tillsammans med salladsbuffé och te/kaffe alla dagar i veckan. I menyn finns det både grillade rätter som kobideh (köttfärsspett), jojeh (kycklingspett) och olika grytor. Det finns även vegetariska rätter så att hitta något man gillar bör inte vara något problem.

Restaurang Zartosht

Hemsida

En mysig liten restaurang med god mat och trevlig personal som får en att känna sig välkommen. Restaurangen är lätt att ta sig till och har flera kommunikationsvägar. Den ligger nära pendeltåg och det finns även parkering precis bredvid restaurangen. Restaurangen har även ett fåtal platser utomhus för den som vill äta och njuta av vädret under sommaren.

Det finns många rätter att välja emellan och deras meny inkluderar vegetariska rätter. Jag har ätit många rätter här men om jag ska välja en favorit så är det chenje (grillad lammfiléspett). De flesta spetten serveras med saffransris och grillade tomater. Ett plus för stället är deras mixade salladsbuffé som alltid ingår i priset oavsett dag och tid i veckan och för att avsluta besöket och smälta maten bjuds det på te/kaffe. Personalen är väldigt trevliga och får en att känna sig välkommen på ett personligt sätt.

Saaghi Grill

Även om restaurangen inte ligger mitt i city så är den inte långt ifrån och har nära till tunnelbana.

Förutom maten kan man verkligen njuta av den vackra miljön som Saaghi har skapat med sin härliga inredning. Restaurangen har alkoholtillstånd och en imponerande vin-meny. Fint bemötande och bra service där jag även fick tips och info om de olika vinsorterna som fanns.

Jag var nyfiken på Tabrizi (Lammytterfilé överbakad med lammfärs och färska örter) som var en ny rätt för mig i det persiska köket. Örterna tillförde mycket smak och doft till köttet och det gillade jag. Ett stort plus för detta ställe är att man till maten kan välja bland olika risrätter som dillris, örtris m.m. istället för det klassiska saffransriset. De hade till exempel tahchin (bakad riskaka) som serverades i små runda former med en fin yta av tahdig (tahdig är skorpan som finns på botten av kastrullen då man lagar ris). Det serveras också vegetariska alternativ men dessa är inte rätter från det persiska köket.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;