Internationella kvinnodagen i Stockholm

Så här uppmärksammas 8 mars i Stockholm

Plakatverkstad

Måla för kvinnokampen

Förbered dig inför 8 mars genom att gå på ABF:s plakatverkstad! Mellan klockan 16 och 19 den 7 mars skapas plakat för jämställdhet, social rättvisa och internationell solidaritet medan ABF Stockholm bjuder på underhållning i form av kreativa workshops och kulturprogram med bland annat dansgruppen Banken.

Demonstrera

Feminism och rättvisa, brandtal, musik och pepp

8 mars-kommittén demonstrerar i år under parollen ”Fri att leva – stoppa våldet”. Demonstrationen sker på Medborgarplatser klockan 17.30. Flera politiska partier och organisationer medverkar, och årets konferencierer är Paulina Troillet från Somaya stödjour.

Streetgäris 8 mars-fest

Panelsamtal, underhållning och prisutdelning

På Streetgäris traditionella fest på Fryshuset blir det tunga panelsamtal och lansering av enkäten FemTempen, underhållning i form av poesiuppläsning och prisutdelning för Årets Kraft 2024. Gratis inträde, men föranmälan krävs. 13-årsgräns.

Kvinnor krokar arm

Ett samhälle fritt från våld

På internationella kvinnodagen kommer kvinnor runtom i Sverige att kroka arm för ett jämställt samhälle, fritt från våld och diskriminering. Kroka arm hemma med din familj, i skolan eller på din arbetsplats med chefer och kollegor. Använd hashtag #kvinnorkrokararm och posta på bilden på sociala medier. Prata samtidigt om viktiga frågor såsom varför kvinnovåld, diskriminering och tystnadskultur finns och hur man kan göra skillnad. Lyft även vilka policies som finns, eller bör finnas, i skolan eller på arbetsplatsen när någon behöver hjälp.

Årets Selma 2024

Jämställdhetspris

För sjunde året i rad delas priset Årets Selma ut till en person eller organisation som har gjort ett betydande avtryck i jämställdhetsdebatten. Det är bokförlaget Romanus & Selling som delar ut priset, och som med hjälp en jury har tagit fram de fyra nominerade. Priset Årets Selma grundades 2018 av Selma Stories och Bonnierförlagen och har sedan dess delats ut årligen.

Fasching

Hemsida

Stockholm Women's International Jazz Festival 2024

Från klockan 19 den 8 mars kommer Stockholm Women's International Jazz Festival att hylla kvinnliga bandledare och kompositörer inom jazzen på Fasching. I år är jazzfestivalen tillägnad artister från Iran och Afghanistan; jazzmusiker som representerar kvinnliga röster som kämpar för att bli hörda men tystas av lagar.

Lesbisk nattklubb

Heras första fest i år

På internationella kvinnodagen ställer Hera till med sin första nattklubb för i år. Det är en klubb av lesbiska och queers för lesbiska och queers, med musik som hiphop, dancehall, afrobeats, baile funk och amapiano. 10 % av biljettintäkterna går till kvinnorättsorganisationen Kvinna till kvinna.

Debaser Strand – Internationella kvinnodagen
Debaser Strand
Debaser Strand – Internationella kvinnodagen
Debaser Strand
Debaser Strand – Internationella kvinnodagen
Debaser Strand
Debaser Strand – Internationella kvinnodagen
Debaser Strand
Debaser Strand – Internationella kvinnodagen
Debaser Strand
Debaser Strand – Internationella kvinnodagen
Debaser Strand
Debaser Strand Bar Brooklyn
Debaser Strand
debaser.se
Bar Brooklyn
debaser.se/barbrooklyn
Debaser Strand Bar Brooklyn

Musik med girl power

Avrunda internationella kvinnodagen genom att bege dig till Debaser eller Bar Brooklyn där kvinnodagen uppmärksammas i musikens tecken. På klubben blir det nattklubb med dj:s, framträdande av magdansös, livemusik och dans, och på Bar Brooklyn blir det uppträdanden av enbart kvinnor: Cherrie, Bell, Lekaye och Ladieslove. 

 • Hornstulls Strand 4, Södermalm/Hornstull Hornstulls Strand 4, Södermalm/Hornstull
  Debaser Strand
  Hornstulls Strand 4, Södermalm/Hornstull
  Bar Brooklyn
  Hornstulls Strand 4, Södermalm/Hornstull
 • Debaser Strand
  debaser.se
  Bar Brooklyn
  debaser.se/barbrooklyn
  Debaser Strand
  08-462 98 60
  Bar Brooklyn
  08-658 63 50
 • Debaser Strand Bar Brooklyn

Ateneum

Konsten att vara kvinna

På den internationella kvinnodagen håller Miss Clara Hotel vernissage för utställningen Konsten att vara kvinna, som består av  16 utvalda verk av kvinnliga konstnärer från olika discipliner. Alla verk är till salu och berättar om hur det är att vara kvinna.

Feministisk karaoke

Sjung i Skarpnäck

Det är än en gång dags för den berömda kvinnodagskaraoken med feministiskt tema i Skarpnäck. Bakom evenemanget står Socialdemokraterna på Linje 17, som bjuder in till sång och umgänge på kvarterskrogen Piloten.

Musikens mästarinnor på Musikaliska Kvarteret

Banbrytande kvinnliga kompositörer

Dagen efter internationella kvinnodagen, den 9 mars, blir det samtal och musik på Musikaliska Kvarteret. Eftermiddagen inleds med församtalet ”Komponisthistorien och kvinnorna, en ojämn kamp för jämlik kreativitet", som följs av musik av banbrytande kvinnliga kompositörer från olika epoker och regioner.

Programkväll med Denise Rudberg

Om kvinnliga poliser i populärkulturen och i verkligheten

Författaren Denise Rudberg och poliserna Eila och Elizabeth diskuterar kvinnliga poliser i populärkulturen och i verkligheten: Hur är det att vara kvinna och polis idag jämfört med på 1980-talet? Och vad finns det för myter om den kvinnliga polisen i dagens deckare? En afterwork med alkoholfritt bubbel och tilltugg. Anmälan sker per mejl.

Samtal om kvinnliga incels

Samtal med Bianca Meyer, Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Anna Axfors

Under samtalet diskuterar Bianca Meyer, Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Anna Axfors den kvinnliga incelen och försöker komma på en lösning för henne. En kvinnlig incel beskriver de ungefär som den manliga, men istället för sexbrist lider hon av kärleksbrist.

8 mars-quiz med Amnesty

AW-quiz

Amnestys kvinnorättsgrupp i Stockholm ordnar ett AW-quiz på AB Café vid Telefonplan. Det blir frågor om mänskliga rättigheter, kvinnohistoria och musik, och roliga priser för vinnarna utlovas. Anmälan är att föredra.

Strindbergs Intima Teater

Tema killar

I år har Strindbergs Intima Teater anlitat konstnärskollektivet PÖL för att hålla i evenemanget, som består av dramatik, musik, samtal, teater, dans och överraskningar. Temat för kvällen är killar.

Etnografiska museet

Tema Mexiko

På Etnografiska museet uppmärksammar man internationella kvinnodagen med en programkväll på tema Mexiko. Det blir konst- och matinstallation, konstnärssamtal, visningar om historiska kvinnor i Mexiko, hantverksworkshop och mat och dryck i museirestaurangen.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

Frågor och svar

När är internationella kvinnodagen?

Den internationella kvinnodagen infaller den 8 mars varje år.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

;