Recension av Husmor Lisa Fine Home Dining – av Adam L.

Väldigt trevligt och speciellt koncept. Vi anlände med båt, vilket jag alltid tycker är extra trevligt när det finns möjlighet. Bra brygga som går att lägga till hyfsat stora båtar vid.

Man kommer hem till Lisa och hennes familjs villa. Hon välkomnar en och presenterar sig. Genom kvällen stannar hon upp och pratar med oss flera gånger. Otroligt varm människa som är väldigt mån om att laga allt från grunden. Extra fokuserad är hon på egna mejeriprodukter.

Först frågade hon om vi ville ta en drink på verandan, vilket vi så klart gjorde. Sen slog vi oss ned i matsalen, som har plats för ett 15-20-tal gäster. Porslinet är familjens och har gått i generationer. Allting är väldigt genuint och mysigt. Det är så klart så familjärt det kan bli, och mellan att Lisa häller upp våra glas, så ropar hon till ungarna i vattnet att de faktiskt måste prata med pappa innan de ska bada.

Matmässigt har man numera (tidigare fanns det à la carte, vill jag minnas) 5 rätter att välja mellan, varav en efterrätt, och man tar antingen 3, 4 el 5 st. Lisa vill gärna att man tar samma rätter, eftersom hon är den enda kocken i köket (och en av två som serverar), men det är inga problem att några i sällskapet tar fler rätter än andra.

Vi åt fyra av rätterna. Den enda vi inte tog var en vegetarisk rätt på morot, som Lisa berättar (efter middagen dock!) är en klassiker hos henne som är väldigt omtyckt. Först en tataki på biff, som serverades med kol, kantareller och hade marinerats i någon hemmagjord soja. Helt fantastisk, 10 poäng. Därefter fick vi en gös, som serverades med potatis och rom- och champagnesås. Jag tycker aldrig vit fisk är särskilt imponerande, men sällskapet var väldigt nöjda. Båda dessa rätter innehöll för övrigt massor av närodlade ingredienser, som jag har svårt att återberätta. Sist innan efterrätten fick vi faktiskt en rökt halloumi med variation på tomat. Inte wow, men lite annorlunda och så klart jättegott. Till efterrätt serverades det en muffin med diverse godsaker, som var mycket god. Alla rätterna är ungefär lika stora och jag skulle kalla det för mellanrätter, dvs. ungefär som en relativt stor förrätt.

Smakar det så kostar det. 895 kr kostar 3 rätter, sen 100 kr per extra rätt. Dyrt, så klart. Samtidigt är detta extremt exotiskt, och jag har försökt få bord här i snart två år (denna gången hade jag tur när ett sällskap avokade några timmar innan), så jag har full förståelse att man tar betalt. Även drycken kostar sin lilla slant, men däremot fick barnet i vårt sällskap en mycket god och generös biff med potatis för 120 kr (som de lätt hade kunnat tagit det dubbla för utan att skämmas).

Man får inte ha bråttom. Vi kom 18 och lämnade 23, på 4 rätter. Men det är helt okej, eftersom det är så trevligt. Ett besök på Husmor Lisa är när man vill ha en speciell kväll, inte bara slinka in för att fylla magen.

Betyget är svårt. Upplevelsen är nog en femma, även om jag personligen föredrar lite snabbare matupplevelser (men det är för att jag lätt blir rastlös), och hade vi stannat efter första rätten så hade betyget nog blivit det, men jag hade lite högre förväntningar av de andra två rätterna (dvs. inte efterrätten borträknad), så det får bli en stark fyra idag.

Lisa berättade för övrigt att det kommer vara lite si och så med businessen framöver. Det kommer att serveras julbord i vinter, och då och då kommer sällskap kunna komma förbi, men tiden då dörren stod öppen alla helger och hela somrarna är nog tyvärr över efter denna sommar. Så passa på och ställ dig på någon form av reservlista om du vill hinna med att äta här!