Recension av Restaurang AG – av David F.

Restaurang AG ligger dolt och undangömt på en bakgata. När man gått upp två trappor i ett ganska sjaskig trappuppgång kommer man till restaurangen och det första man möts av är en hängmörningskyl fylld med fina styckdetaljer och en otrolig snygg, mysig och unik restaurang. Så cool kontrast!

Vi började med en fördrink i tapasbaren med lite ölkorv och marconamandlar. Vi möts av trevlig service och stämning och sjukt bra musik, mycket 80-tal. Ägaren Johan Jureskog föreslår att man startar sin middag på AG med att käka sig hungrig på tapas i tapasbaren och jag instämmer!

Sedan till middagen. Vi fortsatte in i matsalen och blev bemötta av samma trevliga service som varade under hela kvällen. Nästan alla gäster vi såg och hörde i matsalen pratade engelska eller något annat språk, det gav en härlig internationell stämning faktiskt!

Maten var helt fantastiskt och genomgående felfri. Vi fick först in grillat levainbröd (ÄLSKAR grillat bröd) med lardo, gott även om jag föredrar mitt älskade smör ;) Till förrätt tog vi in Toast Pelle Janzon, burratina, ankleverterrine och rödräkor. Allt var otroligt gott men det bästa var räkorna som var tillagade i en stark och smörig sås med cajun/creolesmaker. Jag har vanligtvis svårt för anklever men denna var faktiskt riktigt god med en söt marmelad och lite nötter som gav ett härligt crunch.

Kvällens höjdpunkt var ändå köttet såklart. Vi tog en entrecote på ben för 2 och en biff från Småland och en entrecote från en mjölkkossa från Halland som fanns på deras dagliga köttlista. Det ända jag kan säga är att kött blir verkligen inte bättre än såhär. Här får du de absolut bästa köttbitarna tillagade med perfektion.
Beställ gärna lite olika köttbitar och dela med hela sällskapet, så får man testa lite olika. Satsa på någon bit från den dagliga köttlistan som varierar efter tillgång och säsong där du kan hitta intressanta bitar och i alla fall en bit på ben - det absolut godaste köttet är det man gnagar bort från benet. JA, du får gnaga kött från ett ben som ett djur här, du blir till och med uppmuntrad att göra det! Varför slänga det absolut godaste köttet liksom?

Tillbehören vi tog var egengjorda pommes friterade i talg med en bearnaisesås med massor med örter, ljuvligt krämig potatisgratäng, bakad tomat och grönsallad med parmesan.

Jag var minst sagt mätt och belåten efter detta men jag kunde bara inte motstå att beställa en sticky toffee pudding när jag såg den på dessertmenyn. Sjukt god även om jag hade önskat lite mer kolasås.

Priserna är höga, men det är väldigt lyxiga råvaror och otroligt vällagat så de är ändå rimliga skulle jag säga. Käkar man bara i tapasbaren klarar man sig dock undan med en billigare nota. Och även om det är helt klart fokus på kött på AG finns det många vegetariska och fiskalternativ, så här skulle vem som helst ha en härlig middag.