Dansken som blev en smula irriterad i sällskap med kvinnor

Nikolaj Cederholm har under de senaste åren blivit ett av Danmarks hetaste teaternamn, med tre teaterkonserter baserade på The Beatles, Beach Boys och Bob Dylans musik har han lockat rekordpublik till sina föreställningar. Nu spelas Nikolaj Cederholms nyskrivna Män som blir en smula irriterade i sällskap med kvinnor i hans egen regi på Uppsala stadsteater.
- När Linus Tunström frågade om jag ville skriva något för Uppsala stadsteater kände jag att jag ville försöka göra något om Sverige och Danmark. För Danmark har nog Sverige alltid varit som en storebror, ni har malm och björn, stora skogar och vapenindustri. Jag har varit mycket i Sverige sedan jag var barn och nu har jag ett hus i Småland, men jag har egentligen aldrig umgåtts med svenskar, för mig är svenskarna taxichauffören som hämtar mig på flygplatsen och hon som sitter i kassan på Systembolaget, när jag repeterade den här pjäsen fick jag för första gången arbeta riktigt nära svenskar, berättar Nikolaj Cederholm.


I Män som blir en smula irriterade i sällskap med kvinnor kastas vi in i en datorspelsvärld á la Second Life eller World of Warcraft. På scen har en pensionerad farbror, briljant spelad av Iwar Wiklander, problem att kontrollera sin datorspelskaraktär i det spel som hans barnbarn alltid brukade spela. Sedan barnbarnet dött i en olycka ger han sig in i spelet för att lämna ett meddelande från barnet, men också för att komma närmare en ung människa han aldrig riktigt lärde känna. På hans äventyr i onlinedatorspelet springer han på både virtuella mästerkockar, en förförisk femme fatale, belgiska onlinepoliser, en sinnessjuk dansk och en omänskligt godhjärtad själsfrände.


Pjäsen blir ett klassiskt kammarspel i en nyskapande kammare, onlinespelsvärlden blir en utmärkt fond för att ifrågasätta könsroller och sociala identiteter i en värld som av sin natur låter invånarna ikläda sig masker över masker. Nikolaj Cederholm har tidigare beskrivits som antifeminist, och i sin nyskrivna pjäs sparar han inte på krutet.
- Det som gör mig mest arg idag är den kontraproduktiva samhällsdebatten, särskilt i Sverige har ni hängt upp er på jämställdhetsfrågan. Läser man tidningar eller ser på tv handlar det ständigt om jämställdheten, det gör att folk går omkring och funderar på det här hela tiden, ikläder sig offerroller och konstruerar offermentaliteter istället för att fokusera på det som verkligen betyder något. I pjäsen hittar några karaktärer nya sätt att se på sin omgivning, till skillnad från alla andra pjäser och filmer som skrivits om datorspel slutar det inte med att huvudpersonen inser att livet i datorspelsvärlden bara är en illusion och att det faktiskt är bättre i ute verkligheten, säger Nikolaj Cederholm.

Män som blir en smula irriterade i sällskap med kvinnor spelas på Uppsala stadsteaters stora scen under hela våren.