Guiden till Uppsalas bästa caféer

Guiden till Uppsalas bästa caféer

Få städer är så cafétäta som Uppsala. Mysika fik, ombonade konditorier, fräscha bagerier och välorganiserade franchisetagare tronar på varje gathörn – ibland strax bredvid varandra. I en stad av stressade studenter och drivna yrkesmänniskor är det inte så konstigt att behovet av fikaställen för lugna stunder och påfyllning av koffein-depåer är stort. Utbudet är brett och konkurrensen hård, men med kriterier som kaffekvalitet, bakverksvariation och allmän mysfaktor är vi här för att guida dig genom lattedjungeln till Uppsalas bästa caféer.

Innehållsförteckning
 1. Bästa caféerna i Uppsala
  1. Café Linné Hörnan – Shabby chic med överdådigt urval
  2. Güntherska Hovkonditoriet – Kunglig fika
  3. Café Årummet – Fika med utsikt
  4. Broströms kafé – Klassiskt
  5. Melrose Café – Från açai bowls till vin
  6. Kafferummet Storken – Hemtrevlig tidsresa
  7. Crêperie Lemoni – Undangömt och annorlunda
  8. Ofvandahls hovkonditori – Klassiskt konditori med anor
  9. Stationen – Kosmopolitiskt med gott kaffe
  10. Konditori Fågelsången – Uteservering från vår till höst

Bästa caféerna i Uppsala

Fika på ett riktigt bra café i Uppsala

Café Linné Hörnan

Hemsida

Shabby chic med överdådigt urval

Café Linné har länge varit ett favorittillhåll för Uppsalas fikaentusiaster. Den ombonade inredningen, som består av omaka stolar och lagom slitna och nedsuttna fåtöljer, går hand i hand med det stora utbudet kakor och tårtor. Här kan man äta frukost veckans alla dagar, samt ta sig en lunch med matigare alternativ som sallader och husmanskost finns för den som är sugen.

Güntherska Hovkonditoriet

Hemsida

Kunglig fika

På Güntherska Hovkonditoriet fikar student som pensionär alltid på ett kungligt vis. Med stans bästa uteserveringsläge, precis intill Fyrisån, passar många på att sommartid köpa med sig fika till åkanten, medan man under vintern ser till att hitta ett mysigt hörn i konditorisalongen. I konditoriet hittar du tårtor, bakelser, matbröd och kakor bakade från grunden på råvaror av högsta kvalitet.

Café Årummet

Fika med utsikt

Café Årummet utnyttjar sitt läge vid Fyrisån på bästa sätt. De stora fönstren visar både ån och Domkyrkan från sin bästa vinkel och de brokiga mattorna på golvet får det att kännas som mormors vardagsrum. Här finns det gott om godsaker att prova under ett fikabesök.

Broströms kafé

Klassiskt

Broströms ligger inhyst i SJ:s gamla godsmagasin vid Östra Station. Allt bakas på plats i det egna bageriet och hit kan du komma för såväl ett bakverk, en smörgås, Fairtrade-kaffe eller en lunch. Under årets varmare månader sitter man skönt på uteserveringen.

Melrose Café

Från açai bowls till vin

Instagramvänliga frukostar, brunch, hälsosamma sallader, mackor, mat, öl och vin... Mysiga och medvetna Melrose Café i Luthagen erbjuder allt och lite till. Här kan du även dricka specialkaffe från Johan & Nyström och samtidigt fika loss på en sötsak.

Kafferummet Storken

Hemtrevlig tidsresa

Storken är en institution i Uppsala, och det av en anledning. Trots läget på Stora Torget ligger det nästan lite undangömt en trappa upp, och består på gammaldags vis av olika rum snarare än en stor, öppen yta. Fikautbudet är hemtrevligt gammaldags, precis som Storken själv – hela caféet inger en behaglig känsla av att ha stannat i tiden.

Crêperie Lemoni

Hemsida

Undangömt och annorlunda

Crêperie Lemoni ligger på en stenbelagd innergård, och när man sitter på serveringen är det svårt att tro att man befinner sig i centrala Uppsala. Både mat och möblemang är franskinspirerad, med små, intima bord, bovetegaletter, söta crêpes och starkt kaffe. På kallare dagar går det även att sitta inomhus.

Ofvandahls hovkonditori

Hemsida

Klassiskt konditori med anor

Ofvandahls kan skryta med många kända gäster genom åren. Såväl Karin Boye som Gustaf Fröding ska ha druckit kaffe på det lilla konditoriet på Sysslomansgatan. Det har legat i samma lokaler sedan 1800-talet och har lyckats bevara sin gammaldags charm genom åren. Små bord och pösiga fåtöljer är sällan så historieladdade som här.

Stationen

Hemsida

Kosmopolitiskt med gott kaffe

Stationen är inte ett renodlat café; det är ett kombinerat brasserie, bar, och café. Café-delen hämtar sin inspiration från Rom. Den italienska vinkeln gör att fokus självklart hamnar på kaffet, Stationen har Uppsalas kanske bästa espresso, men resten av menyn håller samma höga nivå med sina bakverk och lunchrätter.

Konditori Fågelsången

Hemsida

Uteservering från vår till höst

Fågelsången är ett mysigt fik i egen rätt – med goda bakelser och rejäla smörgåsar – men det som gör det till något extra är uteserveringen. Från tidig vår till sen höst är den öppen, med utsikt över Svandammen, och där får upp till 150 personer plats att dricka kaffe oavsett om det är filt- eller bikiniväder.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i guiden, ser några felaktigheter eller liknande?

Redaktörer

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.

;