Dennis Magnusson drivs av det oväntade

Uppsala stadsteaters uppsättning av Elake Måns lockar såväl barn som pensionärer till teaterns stora scen under hela våren. För manusförfattaren Dennis Magnusson, som senast skrev 7:3 Återbesöket för teatern, har de plötsliga hoppen mellan olika genrer varit drivande i skrivprocessen.
- När någon ber mig skriva något oväntat så blir jag automatiskt väldigt nyfiken på det, när jag jobbade som manusslav på Vänner och fiender var jag tvungen att utmana mig själv så att jag i varje avsnitt skrev in något som jag aldrig tidigare sett i en såpa. Jag är väldigt intresserad av att utforska nya genrer och landskap som jag aldrig rört mig i tidigare och inte känner till. Så när Linus Tunström ringde och frågade om jag ville göra ett manus på Gösta Knutssons karaktärer var jag tvungen att tacka ja, säger Dennis Magnusson som just nu sitter i ett snöigt Enskede och skriver på en skräckpjäs.


Pjäsen Elake Måns vrider Pelle Svanslös-världen åt ett något mörkare håll, den nonchalante men i botten osäkre Måns står i centrum i den stad som delats upp i två åtskiljda delar, Kattstan och Hundstan. När den tuffe katten blir förälskad i den vackra hunden Daisy skakas hans tillvaro i grunden, att en hund och en katt ens skulle prata med varandra är helt otänkbart i deras respektive segregerade städer.
- När jag fick erbjudandet om att skriva den här pjäsen hade jag just läst Gösta Knutssons berättelser om Tuff och Tuss, om hunden Tuff och katten Tuss äventyr tillsammans. Jag ville göra något med Måns från Pelle Svanslös, men också få med något ur Tuff och Tuss, berättar Dennis Magnusson.
Även om Pelle Svanslös själv fått en nedtonad roll i pjäsen hade han en given plats i berättelsen som Måns försiktige motpol.
- Persongalleriet är väldigt fint i Pelle Svanslös, och jag tycker att de här berättelserna fungerar bäst när den här kvartetten med Pelle, Måns, Bill och Bull får vara med på något sätt. Jag gick tillbaka till originalböckerna och insåg att det inte blir så kul när Pelle är själv, utan att det är i just den här konstellationen som berättelserna blir så bra, säger Dennis Magnusson.

Elake Måns spelas på Uppsala stadsteater under hela våren.