Malena Ernman släpper ny julskiva och åker på julturné

Den 13 november släpps Malena Ernmans nya album "I decembertid". Därefter ger hon sig för fjärde året i rad ut på turné med sin klassiska julkonsert med samma namn. Turnén har premiär i Linköping 2 december och elva svenska städer kommer att besökas. Årets gästartist blir nyckelharpisten Åsa Jinder, som också medverkar på skivan, tillsammans med Svenska stråkensemblen och Mats Bergström på gitarr.


Malena Ernmans första julskiva, "Santa Lucia - en klassisk jul" som släpptes 2010, har sålt dubbel platina och är redan något av en julklassiker. Medan den skivan hade sin grund i opera och den italienska jultraditionen har nya albumet "I decembertid" sina rötter i den svenska folkmusiken och visan. Uttrycket är intimare, och Malena jobbar med svenska musiker som Åsa Jinder, Mats Bergström, Jesper Nordenström, med flera. Producent är Anders Hansson, som även jobbade med Malena på dubbelplatinabelönade albumet "La Voix Du Nord".


- Jag valde att jobba ihop med några av mina närmaste vänner och tillsammans har vi försökt göra den där skivan som man faktiskt själv vill lyssna på. På "I decembertid" har vi för en gångs skull valt att helt och hållet gå på ren lust!, säger Malena Ernman.


I en personlig och stämningsfull helkvällskonsert blandas julsånger med folkmusik, jazz, opera och den klassiska musikens julfavoriter. Utsålda konserthus och lysande recensioner vittnar om att det går att göra bred, humoristisk underhållning med klassisk musik och opera utan att man tummar det allra minsta på den konstnärliga kvaliteten; "En julkonsert i världsklass", "Det blir inte bättre" och "Makalöst" är tre exempel ur den eniga hyllningskören i svensk press tidigare år.


Malena har nyligen gjort succé i Wien i "Beatrice et Benedict" där hennes prestation bland annat hyllades i New York Times. Nu i maj är hon aktuell som Elvira i "Don Giovanni" i Baden-Baden tillsammans med bland andra Anna Netrebko och Erwin Schrott. Och efter sista julkonserten i Örebro bär det direkt av till Zürich där Malena sjunger Ruggiero i Händels "Alcina" tillsammans med Cecilia Bartoli i titelrollen.


- Bra musik har inga gränser, säger Malena. Folkmusiken har alltid varit en stor inspirationskälla för mig och Åsa Jinder är en artist som jag har beundrat i hela mitt liv. Vi ser väldigt mycket fram mot att äntligen få jobba ihop på riktigt!

Turnédatum

2 dec - Linköping, Konsert & Kongress
3 dec - Uppsala, Konsert & Kongress
4 dec - Stockholm, Cirkus
6 dec - Jönköping, Kulturhuset Spira
7 dec - Helsingborg, Helsingborg Arena
8 dec - Vara, Vara Konserthus
9 dec - Västerås, Västerås Konserthus
10 dec - Gävle, Gävle Konserthus
12 dec - Kalmar, Kalmarsalen
13 dec - Göteborg, Göteborgs Konserthus
14 dec - Örebro, Örebro Konserthus


Biljetter via Blixten.se och respektive konserthus