Uppsalas hetaste nykomling på restaurangkartan

Känner du till någon krog där rådjur helt ogenerat kombineras med tryffel och mascarpone? Eller där en slev löjrom från Kalix följs lika självklart av en kontinentalt lyxig bagel? På La Fleur har man seriösa ambitioner som endast kan jämföras med de internationella finkrogarna.

Ta den ambitiösa lunchmenyn till exempel, som även den spelar i en helt egen klass i dessa kvarter. Här är smakkombinationerna noggrant komponerade med det svenska köket som främsta inspiration. En Biff Rydberg piffas elegant upp med läcker senapsgrädde och den stekta gösen från Mälaren blir oemotståndligt läcker tillsammans med en portion mandelstuvad spenat.
Men det är framför allt middagarna på La Fleur som ger förstagångsbesökaren en wow-känsla. Vid första anblick på menyn blir man nästan lite orolig att kockarna ska ha tagit sig vatten över huvudet och tänker; priser från (övre) mellanklassen, men rätter som hämtade från en lyxrestaurang? Men när man får in maten förstår man att så inte är fallet. Perfekt stekta kötträtter som smälter i munnen, smakrika kombinationer och viner som tillfredställer även den kräsne kännaren. Klassiskt men finessrikt tillagar högt meriterade kockar förstklassig mat på närproducerade råvaror. Inte sällan stoltserar man med kaninen från Vreta gård eller köttet från Domta gård. Menyn byts ut någon gång varannan månad, och även om råvarorna är omisskännligt svenska drar kökstraditionen åt det franska hållet.

Äntligen har Uppsala fått sig en finkrog som inte bara uppfyller grundkriterierna för gourmanden. La Fleur har en lekfullhet och intimitet som gör att man känner sig lika hemma som påpassad som gäst. Det har bara gått ett halvår, men La Fleur har redan nu visat att man är varma i kläderna och att man definitivt är här för att stanna.

Klicka här för att se fler bilder och läsa mer om La Fleur.