Som en med rötter i Kiruna, norr om polcirkeln, har jag alltid kommit tillbaka till Stockholm (från mitt nuvarande bosättningsland, USA), och ser fram emot en autentisk nordlig måltid på Knut. I början höll Knut fast vid sitt uppdrag och serverade fast nordsken mat, kroppkakor, palt, rårakor med stekt fläsk, och jag tror kanske också stekt inlagd sill. Mmmm! Med tiden har Knut blivit en het plats, svår att få ett bord på och med tidsst med tidsst med sittplatser. Grattis till Knut! Vem kunde tro att den enkla, men tröstande och läckra matlagningen av mina mormödrar skulle vara en sådan attraktion för A, AA och AB-publiken (endast gamla timers som minns bilskyltar från femtio- och sextiotalet skulle veta vad jag menar). Knut är fortfarande på det, men med en fördel som förmodligen orsakas av konkurrensen om kunder med ett allt mer krävande sug efter variationer. . Arktis signaturbär, hjortronen, har nu en central position på Knut, i såväl drycker som rätter. Jag kommer alltid att älska hjortron, men klappgröt gjordes ursprungligen med blåbär (sorten som gjorde tungan blå i tre dagar), och den flöt i mjölken. Knuts hjortronklappgröt flyter inte, men är fortfarande läcker! Alla andra variationer av recipies från Y, W, Z, AC och BD och andra nordliga provinser kan hjälpa till att popularisera sin kultur. Det är bra, bara A-publiken ("Stockholmsjävlarna" som de en gång kallades) inte flyttar upp dit.
Som en med rötter i Kiruna, norr om polcirkeln, har jag alltid kommit tillbaka till Stockholm (från mitt nuvarande bosättningsland, USA), och ser fram emot en autentisk nordlig måltid på Knut. I början höll Knut fast vid sitt uppdrag och serverade fast nordsken...
Som en av de högst rankade (och dyraste) restaurangerna i Stockholm erbjuder Punk Royale just nu (21/08) en kulinarisk tour de force med ett tjugotal munsbitar av krämig, hackad fisk, kött, grönsaker och frukt, med perfekt matchade såser och garneringar i snabb följd. Vissa serveras "a la main" - t.ex. vit störkaviar på handen, som ska slickas, tuggas och jagas med vodka. De flesta, om inte alla, rätter paras skickligt ihop med sprit, öl, vin (Mosel, Chablis och ros - fångade inte druvan) och när det gäller efterrätt - sött dessertvin och Arrak Punch (alkoholfria kombinationer finns tillgängliga). Sammantaget en underbar och minnesvärd upplevelse i gommen! Som namnet antyder är Punk Royal inget för den dåraktiga matgästen. Alla som är över trettio kan tycka att matupplevelsen är något störd av den discoliknande atmosfären. Personligen tycker jag inte att detta är stötande. Som före detta rocktrummis tror jag att jag kan hantera en hel del rytmiskt oljud, men den lilla lokalen (vissa åtta-tio-bord), med många glada matgäster som högljutt sjunger med i den inspelade musiken, lämnar lite luftutrymme för en hörselskadad "gammal fis" (70-någonting) att höra servitörernas detaljerade beskrivning av serveringarna, för att inte tala om matkamraternas samtal. Den rökfyllda (inte tobak, märk väl) restaurangen med laser och svart ljusdekor, isolerade oss visuellt från de högljutt sjungande gästerna (så vi kunde inte förebrå dem en gång ute på gatan - en bra sak!). Allt som allt var Punk Royale en minnesvärd kulinarisk upplevelse, och med viss räckvidd, en intressant matupplevelse, inklusive ett minimum av röstkommunikation inom vårt sällskap - så vi jämförde anteckningar och intryck på vägen till tunnelbanan. Två av fyra till sex servitörer kände igen vår akustiska utmaning och satte sig ner vid vårt bord eller pratade högt för att övervinna oväsendet. Inte illa - 39% av personalens uppmärksamhet! Cudos till dem som gjorde det! De andra fick nog bra tips av den högljudda publiken. Kommer vi tillbaka? Möjligen... efter att noggrant ha undersökt våra vänner och gäster för deras ljudtolerans, och efter att ha observerat de nya, "heta" matupplevelserna och trenderna i Stockholm när vi kommer tillbaka från USA nästa gång. När allt kommer omkring - några av våra tidigare "favoriter" är inte längre borta...
Som en av de högst rankade (och dyraste) restaurangerna i Stockholm erbjuder Punk Royale just nu (21/08) en kulinarisk tour de force med ett tjugotal munsbitar av krämig, hackad fisk, kött, grönsaker och frukt, med perfekt matchade såser och garneringar i snabb följd.