Äntligen premiär för årets Beaujolais Nouveau

För alla vinintresserade – och för all del, alla som gillar att dricka vin på novembertorsdagar – är 21 november ett datum att lägga på minnet. Det är nämligen november månads tredje torsdag och dagen då årets omgång av Beaujolais Nouveau traditionsenligt släpps.

Enligt tradition så får Beaujolais Nouveau, också kallat Bojo Nouveau, inte släppas förrän den tredje torsdagen i november – på Beaujolais Nouveau-dagen! Många ställen firar dagen och novemberkvällen fylls av folk som vill sippa på årets upplaga av det franska vinet för första gången. Några av de restauranger i Göteborg som satsar på att fira årets Bojo är Totale, Wine Mechanics, Bar La Lune, Basque, Unity Jazz, Salut Mat & Vinbar, Fabrick, som ställer till stort kalas först lördagen den 23:e, och Bar Centro. Ta chansen att fira in årets Beaujolais Nouveau då – ett närmast godisliknande, klunkvänligt vin ser världen och november blir plötsligt lite ljusare, vad mer kan man önska sig?

Beaujolais Nouveau har några av vinhistoriens kanske knäppaste historier knutna till sig. Under 80-talet skickades till exempel det hypade vinet snabbt ut med helikopter i världen till de som ville vara först med att dricka årets första Beaujolais. En smula extremt av 80-talets yuppies? Kanske det, men Beaujolais Nouveau, oftast kolsyrejäst och gjort på druvan Gamay, är ett vin som ska drickas ungt. Även framställningsprocessen går undan, från skörd till färdigt vin tar det bara några veckor och man gör bäst i att dricka detta unga, nästan saftlika vin inom några månader.