Mitt på Mariaplan ligger Tapasbaren, en familjär liten krog som kombinerar två av mångas absoluta favoriter – spansk matkultur och Majornas gemytlighet. Tapasbarens främsta fokus ligger på regional, god mat som är till för att ätas under sociala former, lite som i Spanien.
Tapasbaren drivs av Daniel Brobäck, som under många år jobbade på både stjärnkrogar och enklare ställen runtom i världen, och Christian Johnsson, som har drivit krogar i både Sverige och Norge. Erfarenheterna har de tagit med sig till Tapasbaren i Majorna. Här vill de att gästerna ska få en personlig och familjär upplevelse, och restaurangen har mycket riktigt kommit att bli något av ett andra vardagsrum för många stammisar. Den rustika lokalen är inredd lite som en krog i Andalusien, med snirkliga detaljer, rustika träbord, rappade väggar, mönstrat kakel och klädda stolar.
Menyn, som består av mindre rätter lagade från grunden, skiftar från dag till dag beroende på vilka råvaror som finns tillgängliga för tillfället. Råvarorna kommer från närliggande gårdar och följer därför alltid säsong. Även när det kommer till dryck varierar utbudet. Ofta är den gemensamma nämnaren ekologiskt med mycket karaktär.
Tapasbaren bjuder även på barhäng och skön musik, och sommartid kan man umgås, äta grillat och ta ett glas på uteserveringen - ett av Majornas riktiga vattenhål.