Judiska museet

inga betyg
Museum
Hemsida
Instagram
Judiska museet
inga betyg
Hemsida
Instagram

I Sveriges äldsta bevarade synagoga, mitt i Gamla stan, har Judiska museet skapat ett museum som på olika sätt berör judiskt liv, religion, tradition och historia. Genom samtidskonst, föremål och fotografier i både fasta och tillfälliga utställningar kan man ta del av judiskt liv i Sverige under flera hundra år.

Själagårdsgatan 19 var under nästan ett sekel centrum för judiskt liv i Sverige. År 1795 flyttade Judiska församlingen in, inrättade en synagoga och religionsskola. Det var också rabbinens, kantorns och kosherslaktarens hem, och i källaren fanns ett rituellt bad, en mikva. I köket bakades matzebröd till pesach. Numera är det ett museum som berättar om den judiska historien i Sverige.

Basutställningen är en tidsresa genom det judiska kulturarvet. Den väver samman judarnas historia i Sverige med samtidskonst, föremål och fotografier. Utöver basutställningen ordnas även tillfälliga utställningar. Om en minoritet, för majoriteten.

Utställningarna kan du ta del av på egen hand, via en guidad visning eller genom att sommartid följa med på en stadsvandring. På vandringen får du ny kunskap om mer än blodbad och kungar; Judiska museet låter gatorna och gränderna berätta om den svensk-judiska historien.

I museibutiken kan du köpa med dig ett minne från ditt besök. Här hittas bland annat böcker, kippor, vykort, muggar, tvålar, tofflor och mycket mer. Dessutom erbjuds också ett säsongsaktuellt utbud och produkter med museets eget mönster som är inspirerat av svensk-judiska kattuntryck producerat av judiska tygfabrikörer.

Museet har fri entré på lördagar mellan 11 och 12 för att uppmärksamma shabbat, den judiska vilodagen.

Föreslå ändringar

Användarbilder från Judiska museet Användarbilder

Recensioner av Judiska museet

Vi vill veta vad du tycker!

Tänk på att det är viktigt att skriva en ärlig recension. Om du på något sätt är kopplad till företaget så bör du avstå från att recensera. Se våra riktlinjer här.

Ärlighet varar längst!

Avbryt
Bli den första att recensera Judiska museet!