Ägarna till A Bowl & Plates: ”Vi ställdes inför ett val”

A Bowl & Plates har på några år gått från ett litet hål i väggen till en ambitiös kvällsrestaurang. På lunchen serveras smakrika bowls och på kvällarna mellanrätter med smaker från Sydamerika och Mellanöstern. Vi på Thatsup fick en pratstund om det nya konceptet med ägarparet Rima Ismail och Samir Kersh.

Hej Rima och Samir! Vad är A Bowl & Plates?
– Hej! Vår matlagning skulle jag beskriva som att vi inte är bundna till något kök, utan vi är rätt fria. Men influenserna kommer ofta från Mellanöstern och Sydamerika, säger Samir Kersh.

– Våra lunchbowls är gjorda på säsongsbaserade råvaror och det är enkelt, smakrikt och en känsla av comfort food, serverat i en skål. Det känns som att många har en bild av vad en bowl är, men för oss är det hur vi uppskattar att äta lunch. Så det är kul att kunna ge folk en upplevelse, fortsätter Rima Ismail.

Nu har A Bowl blivit A Bowl & Plates och på kvällsmenyn hittar vi mellanrätter med smaker från Sydamerika och Mellanöstern – hur gick det till?
– För tre år sen fick vi alkoholtillstånd och ställdes inför ett val – ska vi köra på samma koncept eller bygga vidare? Då kändes valet ganska självklart. Långsamt och successivt började vi bygga på det som idag är A Bowl & Plates, säger Rima.

– Sedan gick det en tid innan vi förstod att vi inte kommer att kunna göra allt själva. Det var då vi tog in Sebastian som kökschef. Han har sitt ursprung i Chile och vi började jobba med likheterna mellan våra och hans smaker. Det är så menyn har växt fram, säger Samir.

– Rätterna är avskalade, till exempel ankan som serveras med mujadara, som är en traditionell arabisk bondrätt på ris eller bulgur, linser, karamelliserad lök och mängder av olivolja. Riktig comfort food från min barndom, fortsätter han.

Jag gissar att den kommer finnas kvar på menyn ett tag?
– Vi som jobbar här har för mycket adhd för det, skrattar Rima.

– Vi byter ofta rätter på menyn. För ett tag sedan gjorde vi ett helt menybyte, men nu kommer det att ske mer successivt, fortsätter hon.

Är det både meny och lokal som har genomgått en förändring?
– Lokalen har genomgått många förändringar under åren men nu har framför allt matsalen fått ett litet lyft med mer bistro- och restaurangkänsla. För att kunna presentera den goda maten vill vi att restaurangen ska gå i samma stuk, säger Samir.

– Det sade byrån som vi samarbetat med också: Varumärket måste höjas för att matcha maten. Vi har aldrig tagit in investerare, men när vi har kunnat buffra upp lite har vi satsat det på inredningen, instämmer Rima.

Känner ni er klara nu?
– Vi får nya idéer hela tiden, men ibland får man bromsa sig lite. Det är våra personligheter att aldrig bli klara. Nu är vi väldigt nöjda, men klart man vill fortsätta utvecklas, säger Rima.

– Vi samarbetar mycket med vänner och vi på restaurangen gör allt tillsammans. Alla är väldigt viktiga och involverade, fortsätter Samir.

Vad händer framöver?
– Vi ska få barn! Det är lite nervöst såklart, men vi har ett jättebra team. Framöver har vi mer i kikaren och vi vill fortsätta utveckla restaurangen på sikt.