Äntligen dags för tryffelveckor på Aubergine

Nu är den godaste tiden på året äntligen här, i alla fall om man frågar de flesta matfantaster. Hösten är tryffelns tid och under den här säsongen kan man skåda denna delikatessråvara lite mer än vanligt. Inte minst på kvarterskrogen Aubergine, som sedan 19 år tillbaka valt att servera svampen som går att jämföra med guld.

– Jag har arbetat inom krogbranschen i cirka 40 år och på den tiden serverades tryffel endast på de fina restaurangerna, Michelin-krogarna hade det på sina avsmakningsmenyer. Vad jag ville göra var att kunna erbjuda det på ett enklare sätt, mer tillgängligt för folket, säger Magnus Bentzer, ägare av restaurang Aubergine.

Aubergine är sedan länge känt som en av Stockholms mest välrenommerade kvarterskrogar och med sitt läge på Linnégatan lockar de många lokalbor och stamgäster från Östermalm. I år blir nittonde året i rad som de arrangerar tryffelveckor, något de år 2004 var en av de första med att göra.

– Vi införde våra temaveckor, men folk var inte alls lika kända med tryffeln då. Tryffeln var inte lika tillgänglig och gick inte att köpa i Sverige på samma sätt, fortsätter Magnus.

Tryffelveckorna på restaurang Aubergine pågår från den 6 november till den 30 december. Under den här perioden kommer en speciell à la carte-meny att serveras med fokus på tryffelrätter men även ett urval av deras vanliga specialiteter finns såklart att beställa. Tryffelpastan, som går att beställa med både vit och svart tryffel, är en återkommande storfavorit. Man skippar även julmaten i år och satsar i stället på ”Tryffeljul”, som är en spännande flerrättersmeny till ett bra pris (795 kronor).

Förutom tryffelpastan kan du välja mellan exempelvis tryffelrisotto, hjortytterfilé, tryffelchark och äggröra med tryffel och kammussla, och vill du så kan du såklart också beställa in tryffeln till kilopris. Den vita Albatryffeln från Italien är något utöver det vanliga, och om det är någon gång man ska passa på så är det nu, i säsong.

– Vi förvaltar tryffel väldigt noggrant, så att vi får ut så mycket som möjligt av den. Till exempel låter vi den ligga täppt tillsammans med ägg, ägg som vi sedan lagar pasta, äggröra eller såser på – och då sitter tryffelsmaken redan i. Vi gör även tryffelsmör, som vi i princip använder för att tillaga alla rätter, vilket gör att smaken av tryffel känns rakt igenom, berättar Magnus.

Tryffeln som serveras på restaurang Aubergine är från norra Italien, där det just nu är högsäsong för tryffeljakten. Speciellt letar man efter den vita tryffeln som är i säsong nu. Många använder sig av den inbitne Lagotto Romagnolo-hundrasen, som är exceptionellt bra på att hitta just tryffel tack vare dess förmåga att hålla sig fokuserad och inte distraheras. Aubergine arbetar med flera små tryffelimportörer, för att på så sätt alltid få den bästa och mest färska tryffeln direktlevererad till sig.

Både baren och restaurangen fylls med allt som har med den älskade knölen att göra. Du hittar förutom tryffel på menyn även svampen i Aubergines alldeles egna tryffelshop, som de fyllt till bredden med delikatesser. Kanske är det du som blir årets utnämnda Tryffelsvin.

Läs även: Här äter du tryffel i Stockholm