Den 19 oktober gick finalen av Årets Kock 2023 av stapeln på Annexet. Åtta kockar tävlade om den ärofyllda titeln framför juryn som bestod av några av de mest namnkunniga matprofilerna i Sverige. Efter en spännande finaldag stod det klart att Desirée Jaks från Spesso kunde koras till årets kock 2023. I år firar tävlingen dessutom 40-årsjubileum, något som uppmärksammats med bland annat en dokumentär.
Under torsdagens final tävlade de åtta finalisterna i fyra moment, varav tre var kända sedan ett par månader tillbaka och ett presenterades dagen innan finalen. När alla moment var slutförda och juryn hade gjort sin samlade bedömning kunde Desirée Jaks från Spesso presenteras som vinnare. Vinsten, Gastronomiska Akademiens medalj i guld, överräcktes av prins Carl Philip under högtidliga former. Tvåa kom Henric Herbertsson från SK Mat & Människor i Göteborg.
– Jag hoppas att den här vinsten kan ge mig möjligheten att ha en tyngre röst i utvecklandet av branschen där vi kan jobba hållbart och få branschen mer attraktiv för nya generationer. Det känns som att vi befinner oss i ett generationsskifte, säger Desirée Jaks i ett pressmeddelande.
De som var med och tävlade om titeln var, förutom Desirée och Henric, Oskar Persson från Huddinge (OM gastronomi), Christian Siberg från Stockholm (Limitless Food Creations AB/Swedish Taste), Marcus Bremdal från Trångsund (Chefly), Markus Pettersson från Västra Frölunda (Signum), Louise Johansson från Göteborg (Taste by Louise) och Luqaz Ottosson från Visby (Restaurang ROT).
Tävlingsuppgifter
Finalisterna tävlade bland annat i att göra rätter på varm och kall hummer samt rensadel med vissa specifika råvaror. Nytt för i år var momentet ”koka soppa på en spik” eller ”man tager vad man haver” som presenterades dagen innan finalen. Finalisterna fick då åka till Grönsakshallen Sorunda där de fick en budget på 300 kronor var att handla svenska råvaror för. Utöver det som inhandlats där fick kockarna enbart tillsätta salt under finalen.
Årets juryordförande var Jonas Dahlbom. Dessutom bedömde en särskild metodjury kockarnas sätt att arbeta: hur de organiserade sitt kök, hur specifika råvaror hanterades, hur den tävlande minimerade svinn och att angiven tid och uppgift följdes.
Årets Kock
Varje år arrangeras tävlingen Årets Kock, SM i professionell matlagning. Tävlingen är Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling där de främsta kockarna gör upp om segern. Några kockar som har kammat hem segern genom åren är bland andra Markus Aujalay, Tommy Myllymäki och Tom Sjöstedt. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln årets kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en prissumma. Tävlingens beskyddare är H.K.H. Prins Carl Philip.
I år firar tävlingen 40-årsjubileum, något som uppmärksammades med en storslagen final. Med för att guida publiken på plats och i tv-sofforna fanns programledarduon Tareq Taylor och förra årets vinnare Jessie Sommarström, som gjorde sin programledardebut.