Årets kock 2022: Jessie Sommarström är årets vinnare

Under torsdagen den 15 september gick finalen i Årets Kock av stapeln på Annexet i Stockholm. Efter en lång finaldag med flera moment stod det klart på kvällen att Jessie Sommarström från Urban Deli kunde koras till Årets Kock 2022. Vinsten överräcktes av prins Carl Philip under högtidliga former.

Under torsdagen tävlade åtta kockar om den prestigefyllda titeln årets kock i SM i professionell matlagning. Några av tävlingsmomenten hade varit kända för finalisterna sedan augusti, medan andra moment var okända fram till finaldagen. När alla moment var slutförda stod det klart att Jessie Sommarström som första kvinna sedan 1988 hade kammat hem flest poäng, 775 av 900 möjliga, och kan titulera sig årets kock 2022. En revansch för 2020, när hon var tvungen att avbryta tävlingen på grund av hälsoskäl. Tvåa kom Oskar Persson från Tegelbacken.

– Det här har länge varit en dröm för mig och ett berg att bestiga! Jag är så fantastisk glad över att ha vunnit Årets Kock 2022 och jag hade aldrig lyckats åstadkomma detta om det inte varit för min familj, mina vänner och arbetsgivare, säger Jessie Sommarström i ett pressmeddelande.

De som var med och tävlade var, förutom Jessie Sommarström och Oskar Persson, David Forsman Törnqvist (Lilla Ego), Ola Wallin (Hällsnäs Hotell & Restaurang utanför Göteborg), Anton Kardell (Restaurang Human i Göteborg), Martin Anneflod (Restaurang Spiseriet i Varberg), Tobias Lundgren (Wedholms Fisk) och William Brittsjö (Restaurant Etoile).

De fyra sista finalisterna Oskar Persson, Jessie Sommarström, Ola Wallin och Anton Kardell. Foto: Samuel Unéus

Tävlingsuppgifter
Finalisterna tävlade bland annat i att göra kanapéer och lammsadel med vissa specifika råvaror. Dessutom bedömde en särskild metodjury kockarnas sätt att arbeta: hur de organiserade sitt kök, hur specifika råvaror hanterades, hur den tävlande minimerade svinn, hur de kommunicerade med sin commis och att angiven tid och uppgift följdes.

De fyra finalisterna som hade högst totalpoäng efter att ha presenterat de två första rätterna gick vidare i tävlingen och ställdes inför en ny, dittills okänd, tävlingsuppgift – att göra en rätt på kummel som huvudingrediens. Också under det sista tävlingsmomentet granskade metodjuryn hur finalisterna arbetade i sina tävlingskök.

Årets Kock
Varje år arrangeras tävlingen Årets Kock, SM i professionell matlagning. Tävlingen är Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling där de främsta kockarna gör upp om segern. Några kockar som har kammat hem segern genom åren är bland andra Markus Aujalay, Tommy Myllymäki och Tom Sjöstedt. Årets juryordförande var just Tommy Myllymäki.