Michael Andersson tar hem segern i Årets Kock 2024. Foto: Samuel Unéus/press Michael Andersson tar hem segern i Årets Kock 2024. Foto: Samuel Unéus/press

Årets Kock 2024: Michael Andersson är årets vinnare

Aurora Holm, Content Writer SE, Thatsup Aurora Holm, Content Writer SE, Thatsup
Aurora Holm

Den 17 oktober gick finalen av Årets Kock 2024 av stapeln på Annexet. Sex kockar tävlade om den ärofyllda titeln framför juryn som bestod av några av de mest namnkunniga matprofilerna i Sverige. Efter en spännande finaldag stod det klart att Michael Andersson från Celeste kunde koras till årets kock 2024.

Under torsdagens final tävlade de sex finalisterna i tre moment. När alla moment var slutförda och juryn hade gjort sin samlade bedömning kunde Michael Andersson från Celeste presenteras som vinnare, med 776 poäng. Vinsten, Gastronomiska Akademiens medalj i guld, överräcktes av prins Carl Philip under högtidliga former. Tvåa kom Tobias Arndt från Aristo Krog och på tredje plats kom Lars Niklasson från ISS Facility Services på Danske Bank. Båda fick 678 poäng, men Tobias fick högre smakpoäng, vilket avgjorde.

– Jag är så sjukt chockad, men också så sjukt glad. Jag kan nästan inte tro det! Jag mår bara helt fantastiskt bra just nu, säger Michael Andersson, vinnare av SM i professionell matlagning och årets kock 2024.

De som var med och tävlade om titeln var, förutom Michael Andersson, Tobias Arndt och Lars Niklasson, Harald Linder (Persona) , Magnus Åkerström (Bibliothék) och Mikael Feuk (Gastro Gaspari, Flyinge). 

Finalisterna i Årets Kock 2024. Längst till höger syns vinnaren. Foto: Pressbild

Tävlingsuppgifter

Finalisterna tävlade i tre moment där det första, som presenterades dagen före finalen, innebar att laga en rätt med blåmusslor samt en valfri fisk inom en begränsad klimatbudget. Även den andra uppgiften hade hållbarhetstema; då skulle finalisterna laga en vegetarisk rätt med minst tre konserverade råvaror från sommaren, i kombination med råvaror som är i säsong i oktober. I det tredje och sista momentet skulle finalisterna göra en kreativ och modern tolkning av Tore Wretmans klassiska kåldolmar.

Juryordförande var Jonas Dahlbom, som själv vann tävlingen 1996. Dessutom bedömde en särskild metodjury kockarnas sätt att arbeta, exempelvis hur de organiserade sitt kök, hygien, hur specifika råvaror hanterades, logistik och hur den tävlande minimerade svinn.

Juryn bestod av några av Sveriges mest namnkunniga matprofiler. Foto: Samuel Unéus/press

Om Årets Kock

Varje år arrangeras tävlingen Årets Kock, SM i professionell matlagning. Tävlingen är Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling där de främsta kockarna gör upp om segern. Några kockar som har kammat hem segern genom åren är Markus Aujalay, Tommy Myllymäki och Tom Sjöstedt. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln årets kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en prissumma. Tävlingens beskyddare är H.K.H. Prins Carl Philip.

Med för att guida publiken på plats och i tv-sofforna var, liksom förra året, programledarduon Tareq Taylor och Jessie Sommarström.

Tipsa oss

Tycker du att vi har missat något i artikeln?

Vi på Thatsup har lång erfarenhet av att guida våra läsare till stans guldkorn. Sedan 2008 har våra redaktörer skrivit initierade guider till bland annat restauranger, barer, caféer, hotell och frisörer. Våra guider består av handplockade tips baserade på vår lokalkännedom och de uppdateras bland annat med hjälp av vår fokusgrupp där vi gemensamt diskuterar urval och innehåll. Vi arbetar ständigt med att inspirera och ge dig bästa möjliga upplevelse, var du än är och vad du än letar efter.