Barhäng förbjuds – endast bordsservering på krogar tillåts

Under tisdagen höll Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, en presskonferens tillsammans med socialminister Lena Hallengren. Där presenterade de tillsammans nya åtgärder för landets restauranger, barer, caféer, nattklubbar och cateringverksamheter.

Folkhälsomyndigheten har, tillsammans med regeringen, presenterat en föreskrift som gäller all verksamhet som på något sätt arbetar med mat och dryck. Föreskriften som tagits fram har som syfte att riskminimera dessa verksamheter, vilket betyder att dessa åtgärder görs för att minska smittspridningen i samhället. Från och med nu måste alla ägare av en verksamhet göra en ordentligt plan för att minska smittspridningen i ens egna utrymmen. Numera kommer därför endast bordsservering att tillåtas, vilket betyder att det endast är tillåtet att servera sittande gäster vid bordet.

Barhäng förbjuds
Det här innebär att stående servering i barer inte kommer att vara tillåtet längre.
– Det är nödvändigt för att vi ska kunna hålla smittspridningen på lägsta möjliga nivå, säger Lena Hallengren under presskonferensen.
Johan Carlsson fyller i:
– Vi vill inte ha stående människor i själva baren. Har baren sittplatser, så går det ju att lösa på det sättet. Det är alltså inte meningen att stänga ner barernas verksamheter.

Läs även: Johan Jureskog: ”Kommer bli ett blodbad”

Alla ägare får nu även uppmaningen att fixa iordning sina lokaler så att det blir större avstånd mellan borden. Denna föreskrift som presenterades under presskonferensen hänger på smittskyddslagen, vilket innebär att den regionala smittskyddsläkaren och kommunen kan komma att stänga ner verksamheter som inte uppfyller de nya kraven.

– Föreskriften gällande bordsservering förväntas träda i kraft så snart som möjligt, förhoppningsvis redan i morgon, säger Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.