De står bakom Nobelmiddagen 2022 — här är menyn

Nu är det officiellt att stjärnkocken Jimmi Eriksson står bakom årets mat och att Annie Hesselstad står bakom årets dessert på Nobelbanketten 2022. Exakt vad gästerna kommer att bjudas på blir officiellt först i samband med att de sätter sig till bords i Blå hallen den 10 december.

Artipelags chefskonditor Annie Hesselstad skapar årets dessert på Nobelmiddagen och den hyllade kocken Jimmi Eriksson står bakom maten som serveras. Middagen är en av världens mest bevakade tillställningar och att få en sådan stor roll i detta anses vara en av de mest prestigefyllda uppgifter man kan tilldelas i branschen.

Redan 2020 fick duon frågan, men på grund av pandemin är det först nu som de båda har fått gå ut med det offentligt. Däremot har de fått gott om tid på sig att tänka och testa sig fram kring vad som ska serveras. En råvara som kommer att ingå i desserten, som har avslöjats redan nu, är plommon från Österlen. Det står också klart att alger kommer att ingå i förrätten på något vis.


Hela menyn, som blev officiell den 10 december, när måltiden serverades på banketten:

Förrätt: Algbakad gös och tomat fylld med gravad gös, persiljeemulsion, kålrabbi, brödkryddor samt krondillspärlor och blomsterkrisp.

Varmrätt: Svensk hjort färserad med murkla och salvia, gulbeta med kallpressad rapsolja och senapsfrö, jordärtskocka och timjansemulsion samt potatisterrin och viltsky med stjärnanis.

Dessert: Bakad cheesecake och plommonkompott smaksatt med stjärnanis, plommonkräm, mirabellemaränger, havrekrisp samt mirabellesorbet smaksatt med ingefära.